Statiunea Sinaia este situata in Judetul Prahova, intr-o zona muntoasa si impadurita, fiind strabatuta de raul Prahova, care izvoraste din Muntii Bucegi. Are o populatie de peste 12.000 de locuitori si se bucura anual de numar foarte mare de turisti. Peisajul deosebit, istoricul cultural si obiectivele turistice, aduc un plus de frumusete si interes statiunii. Tumultul de brazi, inaltati pana la orizont, raspandesc miresme proaspete si ademenitoare, muntilor asternuti la poale. Datorita aerului extrem de curat, izvoarelor minerale cu apa sulfuroasa, constituind factori naturali curativi, Sinaia este totodata o statiune balneoclimaterica. Dupa ce s-a construit soseaua Sinaia-Brasov, calea ferata Bucuresti-Sinaia si Castelul Peles, Sinaia incepe sa se bucure de o dezvoltare rapida, devenind mai apoi, statiune turistica.
Obiective turistice
- Castelul Peles
Primul Rege al Romaniei, Carol I, vine in vizita in anul 1866, pe cand Sinaia era doar un satuc, si fiind placut impresionat de frumusetea locului, decide sa construiasca un castel, iar in anul 1873 incep lucrarile care dureaza cativa ani, inaugurarea Castelului avand loc in anul 1883. Castelul devine resedinta de vara a familiei regale. Acesta era format din 160 de incaperi.
De-a lungul timpului acesta gazduieste diverse personalitati regi si regine, uimiti de frumusetea castelului. Pelesul se afla insa, intr-o constructie permanenta, forma definitiva fiind gata in anul 1914, in care regele s-a stins. Pe Langa acesta s-au construit Pelisorul si Foisorul.
In 1953 Pelesul devine Muzeu, iar Pelisorul este dechis si el turistilor in 1990. Desi se afla in posesia casei regale, castelul ramane in circuitul turistic, la hotararea regelui Mihai.
Acest monument impunator, este in continuare vizitat, iar frumsetea neasemuita pe care o etala vremurilor de atunci, a ramas la fel de atractiva si astazi. Apartamentul imperial, salile de arme, muzica si teatru dar si holul de onoare sunt cele mai grandioase si mai importante de vizitat.
- Castelul Pelisor
A fost resedinta mostenitorilor Ferdinand si Maria. In comparatie cu Pelesul, acesta este mai mic, format din 99 de incaperi. Dormitorul si biroul sunt decorate dupa gusturile Reginei Maria. In incinta castelului se gasesc diverse lucrari ale reginei. Arhitectura, podoabele si sculpturile acelor timpuri starnesc interesul tuturor turistilor.
- Casa Memoriala George Enescu
O buna parte a creatiei sale a fost savarsita in Sinaia, iar casa construita intre 1923-1926, sustinuta financiar de catre compozitor, avea sa fie oaza sa de liniste. In 1995, aceasta devine memoriala, datorita intrarii ei in patrimoniul national cultural. De o importanta deosebita este pianul expus, care a apartinut compozitorului, si care a sustinut activitatea acestuia.
- Manastirea Sinaia.
Construita in stil brancovenesc, ctitorita de catre Mihail Cantacuzino, reprezinta nucleul Sinaiei datorita vechimii sale. Arhitectura, cu ornamentele ei desavarsite ii creeaza manastirii un aspect unic.
- Parcul Dimitrie Ghica
In incinta parcului sunt amplasate alee marginite de o parte prin verdeata umbrita de bancute si de cealalta de busturile unor oameni de seama: Mihai Eminescu, Ion Creanga, Dimitrie Ghica, etc. In anul 1913 a fost construit aici si un cazinou de catre arhitectul Petre Antonescu.
- Poiana Stanii
Aceasta mai este numita si Stana Regala( din timpul regelui Carol), aflata la o altitudine de 1270 m, este un loc deosebit, care ofera peisaje unice si nu trebuie ratata. In imprejurimile acesteia se afla pestera Bogdan, incununata de povesti de demult si plina de inscriptii ce starnesc interesul oricarui turist; stancile Franz Josef, decorate la initiativa regelui Carol I, in acest loc se servea masa in aer liber; la cateva minute, intalnim Observatorul, care reda imaginea intregii statiuni, de aici se vad in intregime Valea Pelesului si Cota 1400. Tot aici se afla si Stancile Sf. Ana, asezamantul religios fiind unul dintre cele mai vechii, sunt expuse inscriptii si picturii valoroase, mai ales din punct de vedere al vechimii acestora.
- Cazinoul Sinaia
Se afla in parcul Dimitrie Ghica, acesta a fost construit din dorinta regelui Carol I, inaugurarea avand loc in anul 1913. In incinta cazinoului sunt organizate evenimente culturale, concerte, spectacole dar si diverse expozitii de arta.
- Gara Sinaia
A fost construita in anul 1913, cativa ani mai tarziu, la o departare destul de mica, de cativa zeci de metri, s-a construit, Gara Regala; insa inscriptiile si picturile interesante, de aici, nu pot fi vazute, deoarece gara a inchis cortina publicului.
Agrement
Activitatile practicabile de catre turisti se desfasoara in sanul naturii si ofera un plus de satisfactie si relaxare. Se pot parcurge trasee montane usoare, cu o durata medie de doua, trei ore, menite sa incante si sa ofere clipe de neuitat.
Turistii au la dispozitie posibilitatea practicarii sporturilor de iarna datorita partiilor si traseelor de schi. Partiile sunt atat pentru incepatori, cat si pentru avansati, cu grad de dificultate usor, mediu si dificil.
Statiunea Sinaia este foarte cunoscuta si iubita de catre turisti, mai ales datorita partiilor de inalta altitudine, singurele de acest gen.
Pe versantii de est si de vest ai muntelui Varful cu Dor (2030 m), se desfasoara cam toata activitatea atractiva a schiorilor. Sunt puse la dispozitie telescaunul si teleschiul(versantul de vest), dar si telecabina (versantul de est).
Partii si Trasee de schi
- Partia Valea Dorului, masoara in lungime 900 m, diferenta de nivel fiind de 180 m, cu grad mediu de dificultate.
- Partia Valea Soarelui, masoara in lungime 900 m, diferenta de nivel fiind de 180 m, cu grad mediu de dificultate.
- Partia Carp, masoara in lungime 2500 m, diferenta de nivel fiind de 600 m, cu grad ridicat de dificultate.
- Traseul Scandurar, masoara in lungime 455 m, avand o diferenta de nivel de 150 m, si grad de dificultate mediu.
- Traseul Drum de Vara, masoara in lungime 2900 m, avand o diferenta de nivel de 600 m, si grad de dificultate mediu.
- Traseul Turistica, leaga Cota 1400 de Sinaia, masoara in lungime 2800 m, avand o diferenta de nivel de 440 m, si grad de dificultate mediu.
- Traseul Drum Vechi, este ideal pentru sanius, masoara in lungime 4000 m, avand o diferenta de nivel de 420 m, si grad de dificultate usor.
Amatorii sporturilor de iarna, schi sau snowboard pot inchiria cu usurinta, echipamente pentru intreaga zi, sau isi pot achizitiona anumite articole si componente.
Se poate merge cu masina sau poti urca cu telegondola, pana la cota 1.400, iar de aici poti ajunge cu telecabina pana la cota 2.000 pentru a-ti desfata privirea cu raurile de paduri ce inconjoara ansamblul montan. Telescaunul Valea Dorului – Furnica, ofera pasionatilor posibilitatea de a se plimba sau de a schia pe una din partiile de altitudine; este acoperit, are patru locuri si parcurge aproximativ 1,6 km in lungime.
Trasee Turistice
- Sinaia – Cota 1400 – Fosta cabana Varful Cu Dor – Cabana Valea Dorului; traseul este deschis turistilor, pe tot parcursul anului, acesta este marcat cu banda rosie, si poate fi parcurs in 5 sau 6 ore.
- Fosta Cabana Varful Cu Dor – Cota 2000 – Cabana Piatra Arsa – Cabana Babele – Cabana Varful Omu; traseul este greoi pe timp de iarna, mai ales in apropierea Cabanei Varful Omu, acesta este marcat cu banda galbena, si poate fi parcurs in 5 sau 6 ore.
- Fosta Cabana Varful Cu Dor – Saua Calugarului; traseul este interzis pe timp de iarna, acesta este marcat cu banda rosie, si poate fi parcurs intre 30 sau 45 min.
- Fosta Cabana Varful Cu Dor – Cabana Valea Dorului – Blana – Cabana Zanoaga; traseul este deschis turistilor pe tot parcursul anului, acesta este marcat prin cruce galbena, si poate fi parcurs intre 2 ore sau 2 ore si 30 min.
- Sinaia – Poiana Stanei – Piciorul Pietrei Arse – Cabana Piatra Arsa – Hotel Pestera; traseul este interzis pe timp de iarna, mai ales in zona Piciorul Piatra Arsa, acesta este marcat cu banda albastra, si poate fi parcurs in 6 sau 7 ore.
- Sinaia – Cabana Piscul Cainelui; traseul este deschis turistilor pe tot parcursul anului, acesta este marcat cu punct albastru, si poate fi parcurs in 3 sau 4 ore.
Evenimente
Festivalul Sinaia Forever imbina cele patru elemente de maxima importanta, traditia, unde mestesugarii se intrec pe sine, cultura, desavarsita de expozitii, muzica si spectacole de teatru, gazduite de Cazinoul Sinaia si Parcul Ghica, gastronomia, cu specificul de mancaruri si bauturi romanesti, si istoria, oferind prilejul de a cunoaste in amanunt autenticitatea acestor locuri mirifice.
Cazare
Ofertele de cazare sunt variate, de la proprietarii de case, la hoteluri, vile si pensiuni care stau la dispozitia turistilor, oferind cazare, majoritatea au in incinta lor diferite dotari, la care turistii cazati au acces: baruri, piscine si saune, tenis de masa, biliard si restaurante, unele cu specific romanesc, altele cu delicatese sau diverse sortimente culinare, preparate la cererea doritorilor. Amplasarea intr-un cadru natural, deosebit, amenajarea si preturile fac diferenta intre acestea.
{mosmap width=’620’|height=’400’|lat=’45.34189’|lon=’25.550566’|zoom=’13’|mapType=’Map’|align=’center’ }