Statiunea Predeal este asezata pe Valea Prahovei, fiind delimitata de raurile Prahova (la sud) si Timis (la nord) si de Masivele Postavarul, Piatra Mare si Bucegi. Este situata la cea mai mare altitudine din tara 1.030- 1110 m; invecinandu-se in Sud cu orasul Azuga, in Sud-Vest cu orasul Busteni, in Nord-Vest cu orasul Rasnov, iar in Nord, cu Municipiul Brasov.
Orasul Predeal apartine din punct de vedere administrativ Judetului Brasov si are ca localitati componente Paraul Rece, Timisul de Sus si Timisul de Jos si o populatie de peste 5500 de locuitori.
Predealul, este o bine cunoscuta statiune de odihna si cura, recomandata diverselor tratamente: recuperare, revigorare, sau alte tulburari si probleme de sanatate, datorita atmosferei ionizate, aerului curat, bogat in ozon si radiatiilor ultraviolete.
Obiective turistice
- Canionul Sapte Scari, este amplasat in Muntii Baiului, in Masivul Piatra Mare, este cel mai cunoscut canion din tara, deoarece dispune de amenajari, scari si podete, menite sa usureze traseul turistilor, avand un grad sporit de periculozitate, mai ales iarna.
- Cascada Tamina, urcand pe culmea Baii Mici, mergand apoi de-a lungul paraului Pietrei Mici, se ajunge la cascada, frumusetea acesteia atragand turisti de pretutindeni.
- Pestera de Gheata, are aspectul unei fisuri in stanca, lumina care reuseste sa patrunda inauntru este una pala, care se stinge usor, odata ce inaintezi, se simte tot mai tare aerul racoros, impreuna cu gheata; pestera este foarte indragita de pasionatii speologiei.
- Cheile Rasnoavei, sunt reprezentate prin salbaticia naturii si frumusetea acesteia.
De aici, se poate ajunge in aproximativ doua ore la Varful Postavarul, Dealul Cu Mesteceni sau Poiana Brasov. Impatimitii sporturilor extreme, vin aici mai ales pentru peisajul deosebit, dar si pentru diferite trasee, alpinism, tiroliana, si mai ales bungee jumping, aceasta instalatie fiind cea mai populara din tara.
- Monumentul Eroilor de pe Valea Rasnoavei, este dedicat ostasilor pierduti in anul 1916.
- Monumentul Mihail Saulescu, a fost inaltat in anul 1924, in amintirea poetului, pierdut in Primul Razboi Mondial, in timpul luptei, pe frontul de la Predeal.
- Monumentul Eroilor din Gara Predeal, reprezentat prin opera sculptorului Constantin Baraschi, a fost ridicat in memoria eroilor care au luptat in 1916 pentru apararea Garii.
- Manastirea Sfantul Nicolae, dateaza din sec al XVIII-lea, a fost ctitorita in anul 1774, construita de calugarul Ioanichie, reconstituita din piatra in sec al XIX-lea, astazi, Manastirea este considerata monument istoric.
- Manastirea Predeal, plina de picturi, si incununata de cradinta, a fost ctitorita de Ieromonahul si Duhovnicul Ioanichie, la construirea acesteia a fost folosita piatra de pe muntele Caraiman, arhitectura sa fiind de factura bizantina.
- Biserica Sfintii Imparati Constantin si Elena, se afla in centrul orasului Predeal, este o biserica ortodoxa ce poarta hramul Sfintilor Constantin si Elena, construita intre anii 1991- 2004. Stilul arhitectonic este de tip nava, arhitectura fiind deosebita si moderna cu imbinari din stilul clasic alpin. Incinta acesteia este decorata prin picturi murale in stil fresco si neobizantin.
Agrement
Intr-un cadru natural, adapostit de munti, Predealul ofera o priveliste de vis, pentru oricine doreste sa-si petreaca un week-end, sau chiar un intreg sejur aici.
Predealul pune la dispozitia turistilor opt partii de schi, cu grad diferit de dificultate, si o varietate de trasee alpine, snowboard, tiroliana, ce pot fi practicate pe Valea Rasnoavei sau pe partii. Partiile Clabucet, Clabucet Plecare si Subteleferic, sunt omologate international.
In cadrul mai multor complexe turistice, doritorii se pot bucura si de patinoare, terenuri de tenis si sport.
Partii de schi
- Partia Cocosul masoara in lungime 2250m, are grad mediu de dificultate si o diferenta de nivel de 394m. Nu dispune de zapada artificiala, iluminat, sau transport pe cablu.
- Partia Clabucet masoara in lungime 2100m, are grad mediu de dificultate si o diferenta de nivel de 390m. Nu dispune de zapada artificiala si iluminat, avand transport pe cablu.
- Partia Subteleferic masoara in lungime 1200m, are grad dificil de dificultate si o diferenta de nivel de 350m. Dispune de transport pe cablu.
- Partia Clabucet Sosire masoara in lungime 800m, are grad usor de dificultate si o diferenta de nivel de 160m. Dispune de zapada artificiala, iluminat si transport pe cablu.
- Partia Clabucet Varianta masoara in lungime 790m, are grad usor de dificultate si o diferenta de nivel de 160m. Dispune de zapada artificiala si transport pe cablu.
- Partia Clabucet Scoala masoara in lungime 200m, are grad foarte usor de dificultate si o diferenta de nivel de 30m. Dispune de zapada artificiala, iluminat si transport pe cablu.
- Partia Subteleferic St. inf. masoara in lungime 670m, are grad foarte usor de dificultate si o diferenta de nivel de 45m. Nu are zapada artificiala, iluminat, sau transport pe cablu.
- Partia Paraul Rece masoara in lungime 520m, are grad mediu de dificultate si o diferenta de nivel de 160m. Dispune de transport pe cablu.
Trasee turistice
- Predeal – Cabana Trei Brazi – Poiana Secuilor – Timisul De Sus
Traseul este marcat cu banda galbena; Pot fi admirate palcuri impadurite de fag si mesteacan, poienite, varfurile muntilor Bucsoiu, Coltii Morarului si Costila. Cabana Trei Brazi se afla la 1128 m altitudine, de aici in aproximativ 30 min, se poate ajunge spre Cabana din Poiana Secuilor, aflata la 1070m altitudine, urmand a cobora pe drumul curbat, pana la Cabana Timis.
- Paraul Rece – Cheile Rasnovului – Dealul Cu Mesteacan
Traseul este marcat prin cruce albastra; De la Cabana Trei Brazi si Cabana din Poiana Secuilor, de-a lungul Vaii Tocilita, urcand spre Spinarea Calului si traversand Paraul Cheii, se ajunge la Cheile Rasnovului, continuand traseul, in cateva minute, se ajunge la Dealul cu Mesteacan.
- Predeal – Galma Mare – Valea Rasnoavei – Varful Fitifoiul
Traseul este marcat prin cruce albastra; Pot fi admirate, paduri de fag si molid, Valea Rasnoavei, Paraul Rece, Pasul Rasnovului, si desigur impunatorul Varf al Fitifoiului, de 1288 m. Din Valea Rasnoavei, se urca catre Varful Galma Mare, mai apoi se traverseaza un drum forestier, urmand Paraul Stana Mare si Varful Fitifoiul.
- Predeal – Cabana Diham – Valea Leucii
Traseul este marcat cu punct rosu – dunga rosie; Pot fi admirate Cabana, Culmea si Muntele Diham 1582 m, Paraul si Valea Frasinetului, Cabana Poiana Izvoarelor, abruptul Bucegilor, Valea Iadului si Valea Leuca. Coborand in Valea impadurita a Frasinetului, mergand mai apoi pe drumul forestier ce continua sa urce, se ajunge la Cabana Diham. Trecand pe la Cabana din Poiana Izvoarelor, urcand spre Muntele Diham si coborand mai apoi prin Valea Iadului, de unde drumul continua pana la Valea Leucii.
- Cabana Cioplea – Cabana Susai; traseul este deschis turistilor pe tot parcursul anului, acesta este marcat cu dunga rosie, si poate fi strabatut in aproximativ o ora; Pot fi admirati Bucegii, Piatra Craiului, Piatra mare si Postavarul.
De la Cabana Cioplea, inaintand pe Valea Polistoaca si Piatra Mare, inconjurand Muntele Susai, se poate ajunge la fosta Cabana Clabucet – Plecare si se poate urca spre Masivul Piatra Mare. Cabana Susai este asezata sub Varful Susai, in Muntii Baiului.
- Predeal – Fosta Cabana Clabucet Plecare – Azuga
Traseul este marcat cu triunghi albastru; De la Clabucet – Sosire, se poate urca cu telescaunul pana la Cabana Clabucet – Plecare, apoi in aproximativ o ora se ajunge la Cabana Garbova, aflata sub Varful Clabucetul Taurului (1324 m), de aici drumul este in continua urcare pana la Valea Ursoaia si Valea Cerbului, de unde coborasul este mai abrupt, pana la Poiana Mare, de unde se mai urca putin, dupa care se coboara spre Azuga. Pot fi admirate Crestele Bucegilor, Culmile Garbovei, Valea Ursoaia, Valea Cerbului, Culmea Clabucetul Taurului, Poiana Mare, Crestele Jepilor, Caraimanului si Costilei.
Evenimente
Anual se desfasoara aici Zilele Predealului, spectacol organizat de primarie, in cadrul caruia Casa de Cultura isi deschide portile oferind spectacole folclorice, spectacole de divertisment, recitaluri sau diverse concursuri. In fata Garii, pasionatii sporturilor, se intrec in concursuri de role, cross, sau biciclete. Aceasta manifestare dureaza doua zile, incepand cu parada Fanfara Militara si terminand cu un deosebit foc de artificii.
Cazare
Predealul pune la dispozitia turistilor nenumarate locuri de cazare, acestea fiind repartizate in hoteluri, apartamente, vile, pensiuni, cabane, campinguri, sau direct la locuinte particulare. Majoritatea dispun de restaurante cu specific traditional romanesc, terase, sali de conferinta, etc.
{mosmap width=’620’|height=’400’|lat=’45.502978’|lon=’25.574427’|zoom=’14’|mapType=’Map’|align=’center’ }