Statiunea Busteni este situata in judetul Prahova (in nord), la baza Muntilor Bucegi (2505 m). Are o populatie de peste 10.000 de locuitori si gazduieste foarte multi turisti, fiind o statiune montana foarte iubita, care ofera vacantei o multitudine de activitati.
La sud, orasul Busteni se extinde cu localitatea Poiana Tapului. Costila (2490 m), cunoscut pentru traseele alpine, Caraimanul (2384 m), despartit de Costila prin Valea Alba (in nord), este foarte cunoscut datorita impunatoarei cruci a eroilor, si lantul muntos al Bucegilor,(Jepii Mici(2148 m), Claia Mare, Jepii Mari(2131 m) si Piatra Arsa) domina panorama statiuni Busteni.
Obiective Turistice
- Castelul Cantacuzino, este amplasat in Busteni, in cartierul Zamora. Acesta a fost construit in anul 1911, din dorinta printului Gheorghe Grigore Cantacuzino, de catre arhitectul Grigore Cerchez. Incinta castelului prezinta un muzeu plin de picturi, ornamente si colectii, ce zugravesc dinastia Cantacuzinilor.
- Manastirea Caraiman, adepta a religiei ortodoxe, se afla la baza masivului Caraiman, imbratisata de o poienita de brazi, de unde se poate vedea foarte bine, crucea de pe varful caraimanului.
- Biserica Domneasca, de religie ortodoxa, a fost construita in anul 1889, sub ctitoria Regelui Carol I si a Reginei Elisabeta. Arhitectura, icoanele originale, pictate de Gheorghe Tattarescu si vechimea acestora o fac si mai remarcata.
- Monumentul Ultima Grenada, se afla langa gara Busteni in paralel cu Biserica Domneasca, a fost cladit in anul 1928, dedicat eroului cazut la datorie (primul razboi mondial) Caporal Vasile Musat.
- Casa memoriala Cezar Petrescu, este o constructie, care gazduieste in prezent un muzeu, in care sunt prezentate expozitii de tablouri si volume de carte, aceasta zugraveste prin arta, viata si activitatile intreprinse de prozator.
- Crucea Eroilor, se afla pe muntele Caraiman, inaltata in anul 1928, la ordinul Reginei Maria, dedicata eroilor cazuti, din perioada primului razboi mondial. Aceasta este luminata atat ziua de razele plapande ale soarelui, cat si noaptea, datorita propriului generator.
- Casa Romano Franceza, construita in anul 1996, reprezentand armonia dintre orase, gazduieste o biblioteca plina de cultura si prezinta numeroase expozitii.
- Cascada Urlatoarea, este deosebita datorita caderilor de apa, de aproximativ 15 m, se poate ajunge la ea prin localitatea Poiana Tapului, sau pe marginea traseului turistic, care porneste din Busteni catre Platoul Bucegi pana pe valea jepilor.
- Babele, Sfinxul si alte formatiuni stancoase, rezultate in urma unor eroziuni, se gasesc in muntii Bucegi, pe platoul Bucegi, unde se poate ajunge cu telecabina Busteni Babele.
Agrement
Busteniul, dispune de numeroase trasee alpine, care pot fi parcurse in Bucegi, oferind diverse posibilitati de distractie, si pune la dispozitiea turistilor, trei partii de schi: Kalinderu, Babele si Valea Cerbului.
- Partia Kalinderu, prima partie de schi, are un grad mediu de dificultate, o lungime de 1700 m, si o latime de 60 m. Altitudinea de plecare este de 1400 m, iar a sosire, aceasta masoara aproximativ 1030 m. Partia de schi, dispune de un telescaun, care in aproximativ o ora poate plimba peste 1000 de turisti, gazduieste diverse concursuri, unde cei mai de seama schiori se intrec intre ei, si totodata se bucura de cele mai grozave dotari, aceasta fiind in proprietatea primariei.
- Partia Babele, aflata pe platiul Bucegi, are un grad ridicat de dificultate, o lungime de 3000 m, o altitudine de 2100 m, iar diferenta de nivel este de 600 m. Partia de schi, nu dispune de amenajari, dar este foarte iubita de schiorii priceputi.
- Partia Valea Cerbului, are un grad ridicat de dificultate, o lungime de 3500 m, o altitudine de 1500 m, iar diferenta de nivel este de 650 m.
- Pe Platoul Bucegilor, este amplasata special pentru copii Tabara de Vara Floare de Colt, aceasta ofera diverse activitati menite sa starneasca interesul si sa aduca un plus de cunostinte oricarui copil, desigur sunt nelipsite premiile si diplomele. Echitatia, speologia, alpinismul, drumetiile, dar si jocurile, concursurile si focurile de tabara, sunt unele dintre activitatile desfasurate in cadrul acestei tabere.
Echipamentele sporturilor de iarna (schi, snowboard, clapari, atv-uri, sau saniute), pot fi inchiriate cu usurinta de toti amatorii acestora.
Trasee Turistice
- Busteni Cascada Urlatoarea; traseul este deschis turistilor, pe tot parcursul anului, acesta este marcat cu punct rosu, si poate fi strabatut in aproximativ o ora;
- Poiana Tapului Cascada Urlatoarea; traseul este deschis turistilor, pe tot parcursul anului, acesta este marcat cu punct albastru, si poate fi strabatut in aproximativ o ora;
- Busteni – Valea Jepilor Mari – Cantonul Jepi – Cabana Piatra Arsa; traseul este interzis turistilor pe timp de iarna, acesta este marcat cu triunghi albastru, si poate fi parcurs in aproximativ 4 ore;
- Busteni – Valea Jepilor Mici – Cabana Caraiman – Cabana Babele – Hotel Pestera; traseul este interzis turistilor pe timp de iarna, acesta este marcat prin cruce albastra, si poate fi parcurs in 5 sau 6 ore;
- Busteni – Caminul Alpin – Plaiul Munticelului – Poiana Costilei – Pichetul Rosu – La Prepeleac – Cabana Malaiesti; traseul este interzis turistilor pe timp de iarna, acesta este marcat cu triunghi rosu, si poate fi parcurs in 5 sau 6 ore;
- Busteni – Plaiul Fanului – Poiana Costilei – Valea Cerbului – Cabana Varful Omu; traseul este interzis turistilor pe timp de iarna, acesta este marcat cu banda galbena, si poate fi parcurs in 5 sau 6 ore;
- Busteni – Cabana Gura Diham – Cabana Poiana Izvoarelor – Pichetul Rosu – La Prepeleac; traseul este interzis turistilor pe timp de iarna, acesta este marcat cu banda rosie, si poate fi parcurs in 6 sau 7 ore;
- Busteni – Cabana Gura Diham – Saua Baiului – Cabana Diham; traseul este deschis turistilor, pe tot parcursul anului, acesta este marcat cu triunghi albastru, si poate fi strabatut in 2 sau 3 ore,
- Cabana Caraiman – Monumentul Eroilor; traseul este interzis turistilor pe timp de iarna, acesta este marcat cu punct rosu, si poate fi parcurs in 1 sau 2 ore;
- Cabana Babele – Varful Caraiman – Monumentul Eroilor – Spinarea Costilei – Saua Sugarilor; traseul este greoi pe timp de iarna, acesta este marcat prin cruce rosie, si poate fi parcurs in aproximativ 2 ore;
Evenimente
Festivalul Moto XCountry, se desfasoara intr-un cadru nocturn, unde atat amatorii, cat si profesionistii se distreaza la maxim. Spectacolul moto off-road, are loc pe Valea Cerbului si cuprinde starturi, concursuri, demonstratii, la care se alatura petrecerea si voia buna.
Tot pe Valea Cerbului, are loc si Festivalul OST Mountain Fest, care aduna laolalta oameni de pretutindeni, iubitori ai rock-ului, dar si ai petrecerilor de mare amploare, desfasurate in sanul naturii.
Cazare
Ofertele de cazare sunt din belsug, de la apartamente in regim hotelier, pensiuni, vile, hoteluri, moteluri si cabane. Acestea se intrec in frumusete, datorita arhitecturii, dar si amplasarii lor, in zone linistite, inconjurate de poienite, creste de munte, sau palcuri de flori, ofera sejurului, un ansamblu unic, de neuitat. Preturile sunt si ele variate, adaptandu-se oricarui buzunar.
{mosmap width=’620’|height=’400’|lat=’45.403211’|lon=’25.537705’|zoom=’13’|mapType=’Map’|align=’center’ }