Manastirea Sfantul Ioan Cel Nou

Manastirea Sfantul Ioan Cel Nou, este o manastire de calugari, asezata in Orasul Suceava, spre Cetatea de Scaun a Sucevei, fiind construita intre anii 1514-1522 si purtand hramurile Sfantului Ioan Cel Nou si Sfantului Gheorghe. Aceasta a fost ctitorita de catre Domnitorul Bogdan al III-lea, asa cum reiese si din pisania slavonica incadrata usii de intrare in pridvor:

“Cu vointa Tatalui si cu ajutorul Fiului si cu savarsirea Sfantului Duh, a voit binecredinciosul si de Hristos iubitorul Io Bogdan Voievod, din mila lui Dumnezeu Domn al Tarii Moldovei, sa zideasca Biserica Mitropoliei Sucevei, unde este hramul marelui martir purtator Mare de biruinta Gheorghe.  Si a inceput sa  zideasca  in anul 7022 (1514) si n-a ajuns sa o savarseasca , si fiul sau Io Stefan Voievod, din mila lui Dumnezeu Domn Tarii Moldovei, cu ajutorul lui Dumnezeu, a zidit de la ferestre in sus si a savarsit  in anul 7030 (1522) luna  noiembrie 6, iar a domniei sale al saselea curgator si a  fost sfintita cu mana Prea Sfintitului Mitropolit Khir Teoctist”.

Manastirea Sfantul Ioan Cel Nou, a fost considerata catedrala metropolitana, servind ca loc de fast ceremoniilor boieresti, pana in jumatatea secolului al XVII-lea, deosebindu-se de celelalte ctitorii prin lipsa incaperilor de morminte. In incinta bisericii sunt pastrate moastele marelui martir, Sfantului Ioan Cel Nou, aduse de catre Alexandru cel Bun, de la Cetatea Alba.

Constructia a fost savarsita in stilul lui Stefan Cel Mare, iar pictura exteriorului si interiorului manastirii, a fost facuta in vremea domniei lui Petru Rares, in anul 1534, la aceasta s-au mai facut lucrari de restaurare dupa anul 1906 si 2001.

In altar este zugravita o scena deosebita, ce prezinta Invierea lui Lazar, alaturi de alte scene in care sunt reprezentate Patimile lui Isus, Fecioara Maria si Sfintii Apostoli. In patrimoniul manastirii, sunt pastrate obiecte de valoare inestimabila cum ar fi: frescele, gravurile si placile de argint ce impodobesc mormantul in care se odihnesc moastele Sfantului Ioan. Manastirea a fost inclusa in Patrimoniul National UNESCO, in anul 1993.

Comentarii Facebook