Manastirea Zamca, este o manastire armeneasca, asezata in Orasul Suceava, fiind construita in anul 1606 si purtand hramul Sfantului Grigorie Luminatorul. Aceasta a fost ridicata de catre colonia armeana a orasului. Ansamblul arhitectural al manastirii, este compus din trei constructii: Biserica Sfantul Auxentie, Turnul-clopotnita si capela de la intrarea in manastire.
In timpul Domniei lui Alexandru Cel Bun si al Voievodului Stefan Cel Mare, armenii au trait in liniste si pace, insa cand Petru Rares a ajuns la domnie, lucrurile nu au mai stat astfel, armenii fiind considerati oameni neortodocsi, au fost fugariti si ucisi, iar biserica asediata.
La sfarsitul secolului al XVII-lea, cand Suceava a fost ocupata de trupele polone, in anul 1690, care s-au si stabilit la Zamca, aceasta fiind fortificata. In anul 1826, manastirea a fost recastigata de armeni, iar lucrarile de restaurare au luat amploare in anul 1994.
Turnul-clopotnita, masoara 26 m inaltime, la primul etaj se afla un paraclis purtand hramul Sf. Grigorie Luminatorul, cel de-al doilea servea ca loc de straja si clopotnita. Cladirea zidului de incinta, era folosita pe post de chilii si servea drept intrare in manastire.
Biserica Sf. Auxenie, lipsita de abside laterale, construita dupa plan dreptunghiular, dispune de doua intrari, una in dreptul pronaosului, iar cealalta in dreptul naosului.