Manastirea Voronet

Manastirea Voronet, este o manastire de maici, asezata in zona Gurii Humorului din Judetul Suceava, fiind construita in anul 1488 si purtand hramul Sfantului Gheorghe. Aceasta a fost ctitorita de catre Domnitorul Stefan Cel Mare, in timpul lui Daniil Sihastru, in locul unui vechi schit de lemn, unde acesta a trait. La vremea aceea, Mitropolitul Grigore Rosca, era supranumit cel de-al doilea ctitor al bisericii.

Arhitectura unica, imbina elemente bizantine, autohtone si gotice. Ansamblul iconografic al vremii lui Stefan Cel Mare, s-a pastrat, picturile zugravind scene precum Patimile lui Isus, Rugaciunea de pe Muntele Maslinilor, Intrarea in Ierusalim, sau Coborarea de pe Cruce, in naos si in conca. In pronaos, este expusa o pictura cu ornamente ce se imbina cu exteriorul. Altarul naosul si pronaosul, au fost pictate in anul 1496, iar pridvorul a fost pictat ceva mai tarziu, in anul 1547.
In incinta manastirii sunt pastrate catapeteasma din lemn de tisa aurit, jiltul domnesc, stranele si lespezile funerare, adevarate capodopere ale vremii de mult apuse. Manastirea este renumita pentru culorile ce zugravesc sfintele picturi, in care predomina albastrul intens, cunoscut si sub numele albastru de Voronet.

Dupa ce s-a construit manastirea Putna, Daniil Sihastru, a plecat din chilia adapostita de stanci, in care-si ducea zilele si nu a mai fost vazut. Se spune ca acesta plecase in pustietate pentru a-si putea indeplini canonul de a trai in singuratate. Asezat intr-o salbaticie, pe paraul Voronetului, intr-o chilie de stanca, in tihna si rugaciune, Stefan il viziteaza sa ii dea sfat in batalia cu turcii de la Razboieni, pentru a invinge, Daniil, spunandu-i ca va izbavi, daca va purcede sa zideasca un locas sfant. La sfatul acestuia Stefan-Voda, da curs celor spuse, ii invinge pe turci si drept multumire, inalta manastirea Voronet, dedicata Sfantului Gheorghe, pe care il considera ocrotitor.

La intrare, se afla o inscriptie din vremea Voievodului prin care il omagiaza pe Sfantul Gheorghe: Eu printul Stefan prin voia Domnului conducator al Moldovei fiu al printului Bogdan, a inceput a construi aceasta fundatie a Manastirii Voronet dedicata Sfantului si Adoratului si Marelui Martir si Victorios Gheorghe, anul 6996 (1488, luna lui mai, in lunea de dupa Pogorarea Sfantului duh si terminata in acelasi an in luna lui septemvrie pe 14).

Pana in anul 1457, aspectul bisericii era comun cu cel al bisericilor din Patrauti si Sfantul Ioan, Mitropolitul Grigore Rosca adaugand exonartex in partea de vest. Decoratii viu colorate, scene si elemente arhitecturale umplu fiecare coltisor, asemenea unui vesmant bogat plin de podoabe alese. Manastirea a fost inclusa in Patrimoniul National UNESCO, in anul 1993.

Comentarii Facebook