Manastirea Varatec

Manastirea Varatec, se afla in satul cu acelasi nume din comuna Agapia, la poalele Muntilor Stanisoara, din Judetul Neamt. Dateaza din anul 1785, poarta hramul Adormirii Maicii Domnului, a fost ctitorita de catre Maica Olimpiada impreuna cu duhovnicul Iosif si este cea mai mare manastire de maici (peste 400) din tara.

Arhitectura impleteste elemente moldovenesti traditionale cu influente straine. Fresca originala dateaza din anul 1841, fiind reconditionata mai tarziu, in anul 1882, in stil neobizantin, tot atunci adaugandu-se si turnul de la poarta.

In urma incendiului izbucnit in anul 1900, un grup de chilii impreuna cu acoperisul si cele doua turle ale manastirii, au fost mistuite, nemaifiind facute lucrari restauratoare. Ansamblul cladirilor incintei, a fost realizat dupa incendiu si este alcatuit din trei biserici, Biserica cu hramul Adormirii Maicii Domnului, Biserica cu hramul Sf. Ioan Botezatorul si Biserica cu hramul Schimbarii la Fata; un turn clopotnita si un grup de chilii. 

In muzeul manastirii, sunt pastrate obiecte valoroase de patrimoniu, cele mai cunoscute fiind: icoanele si potirul, imbracate in argint aurit, vase liturgice, cruci sau manuscrise.

Comentarii Facebook