Manastirea Uspenia

Manastirea Uspenia, se afla in satul Slava Rusa din judetul Tulcea, poarta hramul Adormirea Maicii Domnului, dateaza din anul 1840 si este o manastire de calugari. Manastirea Uspenia, in traducere  Adormirea Maicii Domnului (Sfanta Maria), a fost construita de calugari rusi in secolul al XVII-lea, stabiliti pe atunci in nordul Dobrogei, atunci dominata de turci, au ales un loc in care ar fi putut sa isi duca viata in liniste si rugaciune, ridicand  lacasul  sfant.

Dupa hirotonia , ca episcop a lui Arcadie, mitropolitul Ambrosie declara manastirea Sediul Arhiepiscopal al Slavei, redevenind apiscopie in vremea arhiepiscopului Irinarh, incepand cu anul 2000, recapatandu-si forma si scopul initial. Din bunurile manastiresti s-au pastrat clopotele si sediul episcopal imapreuna cu vechile chilii.

Moastele Sfintilor mucenici Dada, Gavedae, Cazdoe si Gargal, copiii si rudele imparatului persan Samporie, sunt considerate protectoarele si ocotitoarele manastirii de rit vechi.

In cadrul manastirii functioneaza doua biserici, Biserica mare, ridicata in anul 1883, pe locul unui asezamant bisericesc de lemn, si Biserica mica, ce poarta hramul Sf. Arhangheli Mihail Si Gavril. Manastirea Uspenia a fost declarata monument al arhitecturii religioase.

Comentarii Facebook