Manastirea Tazlau

Manastirea Tazlau, se afla in localitatea Tazlau din judetul Neamt, la poalele Magurii Tazlaului. Dateaza din anul 1458, poarta hramul Nasterea Maicii Domnului, a fost ctitorita de catre Voievodul Stefan Cel Mare pe locul unui asezamant bisericesc de lemn ridicat de Domnitorul Alexandru Cel Bun si este o manastire de calugari.

Biserica Manastirii Tazlau, este construita in anul 1497 si reprezinta una dintre cele mai deosebite ctitorii ale lui Stefan Cel Mare, care a inzestrat-o cu decoratiuni exterioare de ceramica, specifice voievodului, cu bolti impunatoare si maretia turlei. La randul sau, Alexandru Lapusneanu, adauga cateva elemente caracteristice, cum ar fi pridvorul din naos. Alte decoratiuni ce au infrumusetat-o au apartinut Calugarului Mihai, in timpul domniei lui Ieremia Movila si Maestrului Cozma, asa cum reiese si din inscriptia gravata pe usa din pridvor.

Vechea pictura realizata in stil fresco, a fost inlocuita in anul 1859. Domnitorul Petru Rares, contribuie si el la constructia manastirii, care suferise fiind pradata de catre secui, o repara si reconstruieste turnul clopotnita, langa care, mai tarziu Arhimandritul Zaharia, va ridica palatul egumenesc. In anul 1990, Sinodul Bisericii Ortodoxe Romane, declara biserica Sfantului Voievod Stefan Cel Mare, Manastire de Monahi.

Comentarii Facebook