Manastirea Surpatele

Manastirea Surpatele se afla in satul cu acelasi nume din comuna Frincesti a judetului Valcea, in apropierea Manastirii Dintr-un lemn, poarta hramul Sfanta Treime, dateaza din secolul al XVI-lea, a fost ctitorita de catre Logofatul Tudor Dragoescu si este o manastire de calugarite.  Asezamantul bisericesc din lemn, ctitorit de catre Logofatul Tudor Dragoescu impreuna cu fratele sau Stanciu, refacut mai apoi de boierii Buzesti si reparat in secolul al XVII-lea, a fost inlocuit incepand cu  anul 1703, de o biserica de zid, inaltata de catre Doamna Maria Brancoveanu in anul 1706.

In anul 1815 aceasta a fost reparata si repictata de catre zugravul Gheorghe Gherontie de la Hurezi. Din cauza lipsei desavarsite a fondurilor materiale, manastirea va ramane in ruina pret de cativa ani, calugaritele urmand calea Manastirii Dintr-un Lemn, iam manastirea inchizandu-si portile. Ansamblul monahal este restaurat incepand cu  anul 1927, pana in 1935, datorita Comisiei Monumentelor Istorice, fiindamenajate si chiliile manastiresti, prin staruinta staretei Varvara Predescu.

Cele mai de pret comori ale manastirii sun reprezentate de catapeteasma sculptata in stil brancovenesc, iconografia deosebita si Evanghelia, daruita de Constantin Brancoveanu, ale carei coperti sunt placate cu argint poleit si pe care sta scrisa semnatura marelui carturar. Sfanta Episcopie a Ramnicului si Argesului s-a ingijit de ultimele lucrari resturatoare intre anii 1958-1959.

Comentarii Facebook