Manastirea Sucevita

Manastirea Sucevita este o manastire de maici, asezata in Comuna Sucevita, la aproximativ 18 km de Radauti, in Judetul Suceava, fiind construita in anul 1582, pe vremea Domnitorului Petru Schiopul si purtand hramul Invierea Domnului, Schimbarea la Fata. Aceasta a fost ctitorita de catre familia Movila, constituita de boieri, carturari, sau Domnitori ce au servit Moldovei si Tarii Romanesti. 

Conform mitului popular, pe valea paraului Sucevita, la poalele Obcinei Mari, se adapostea un grup de pustnici, ucenici ai sihastrului Daniil, care din lemn au construit o bisericuta. In secolul al XVI-lea, unul dintre ucenici, pe numele Calistrat Sihastrul, innoieste sihastria de odinioara, atribuindu-i numele sau, dand contur actualei manastiri. In anul 1786, manastirea este desfiintata, iar viata de sihastrie se destrama.

Legenda spune ca dupa secolul al XVI-lea, o femeie sarmana ce se caia pentru pacatele ei, a carat cu ajutorul carului tras de bivoli, timp de treizeci de ani piatra necesara constructiei actualei manastirii Sucevita. Aspectul de cetate medievala, atribuit manastirii, casa domneasca si constructia chiliilor, i se datoreaza lui Ieremia Movila, urcat pe tronul Moldovei in anul 1595 ( urme ale acestora sunt vizibile si astazi).

Picturile din vremea acestuia, realizate de mesterii moldoveni Ioan zugravul si fratele acestuia, Sofronie, sunt pastrate in forma lor initiala, constituind astazi o valoare inestimabila de factura artistica, istorica si culturala. Arhitectura impleteste elemente ale vechilor biserici de lemn ale Moldovei, cu elemente bizantine si gotice.

Camera mormintelor este decorata de obiecte vechi, traditionale, iar pictura incepe prin a zugravi scena judecatii de Apoi, dupa care urmeaza a fi conturata viata unor sfinti: Sfantul Gheorghe, Sfantul Nicolae, Moise etc. Manastirea este pictata si la exterior, unde sunt reprezentate scene cu ingeri, rugaciuni, sfinti, Acatistul Maicii Domnului, Rugul in Flacari, sau Arborele lui Iesei.

In muzeul Manastirii sunt pastrate unele dintre cele mai valoroase colectii de arta medievala din Moldova si anume portrete laice, acoperaminte ale mormintelor domnitorilor neamului Movila, sculpturi in lemn si piatra, manuscrise sau broderii lucrate cu fir de matase, aur si argint. Manastirea a fost inclusa in Patrimoniul National UNESCO, in anul 1993.

Comentarii Facebook