Manastirea Strehaia se afla in orasul Strehaia din judetul Mehedinti, poarta hramul Sfanta Treime, dateaza din anul 1645, a fost ctitorita de catre Matei Basarab si este o manastire de maici. Aceasta a fost ctitorita de catre boierii craiovesti ai secolului al XV-lea si rectitorita de Matei Basarab. La inceput a fost intemeiata ca manastire pentru calugari, Matei Basarab, atribuindu-i mai multe mosii impreuna cu sate din vecinatate.
In anul 1693, Constantin Brancoveanu, se ingrijeste de reparatiile asezamantului bisericesc, totodata adaugand si pridvorul. Deasupra picturii originale, realiazte in anul 1645, s-a adaugat un strat de pictura in anul 1826, de catre Barbu Zugravul, in fresca, incercandu-se restaurarea celei dinnainte. Cele mai de seama picturii, au fost tabloul votiv al cititorilor Matei Basarab impreuna cu Doamna sa Elena si printul Mateias, dar si tabloul in care sunt reprezentati boierii Craiovesti-Barbu, Parvu si Danciu.
Ansamblul Manastirii Strehaia, considerat unul din cele mai importante si valoroase obiective istorice, este alcatuit din biserica considerata monument istoric, beciurile palatului domnesc, fundatiile si ramasitele vechilor chilii si zidul de incinta al vechii cetati medievale. Mai tarziu, Protosinghelului Kir Axinte, staret al manastirii, se ingrijeste de reparatiile chiliilor, a ziudului de incinta, construind si foisorul fantanii din curte.
Dupa legea secularizarii averilor manastiresti, promulgata de Domnitorul Alexandru Ioan Cuza in anul 1863, manastirea este desfiintata, pana in anul 1950, pastrandu-se doar biserica cu mir. Dupa anul 1962, Directia Monumentelor Istorice din Bucuresti, restaureaza manastirea, oferindu-i aspectul initial, lucrarile fiind finalizate in anul 1969.
Constructia bisericii a fost realizata in foram unei cruci, cu zid gros de caramida. Naosul este usor despartit de pronaos, de un zid ce permite trecerea. Catepeteasma a fost realizata dintr-un zid gros, iar pardoseala din caramida. Episcopia Strehaia, a avut sediul aici intre aniil1673-1689, Kir Daniel, fiind atunci episcop. Aspectul manastirii, de fortificatie, l-a incurajat pe Tudor Vladimirescu in miscarea revolutionara din anul 1821, in marsul sau catre Bucuresti, sa poposeasca in incinta manastirii, ramanand pret de cateva zile pentru odihna si recuperare.
Dupa anul 1989, manastirea isi recapata statutul, functionand precum manastire de calugari. In urma sedintei Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Olteniei din anul 2007 a fost aprobata schimbarea destinatiei manastirii ,,Sf. Treime Strehaia din manastire de calugari in manastire de maici.