Manastirea Slatina, este o manastire de maici, asezata in comuna Slatina, la aproximativ 28 km de Orasul Falticeni, la baza muntilor Stanisoarei, in Judetul Suceava, fiind construita intre anii 1552-1561 si purtand hramul Schimbarii la Fata. Aceasta a fost ctitorita de catre Domnitorul Alexandru Lapusneanu, iar Mitropolitul Grigorie Rosca a sfintit manastirea in data de 14 octombrie 1558.
Legenda spune, ca in vremurile acelea traia un pustnic ce isi petrecea zilele in tihna si rugaciune, pentru a-si savarsi canonul singuratatii. Sihastrul ce se numea Pahonie, adapostit intr-o bisericuta de lemn, i-ar fi dat sfat Domnitorului Lapusneanu, sa ridice o manastire, in locul unde ar fi crescut un paltin. Cand Alexandru Lapusneanu, a fost dat jos de pe tron, in anul 1561, manastirea a fost pradata si avut mult de suferit. In a doua domnie, in anul 1563, a cazut la pace cu turcii, lucru ce a adus pagube si mai mari. Mai tarziu, prin anul 1568, acesta se imbolnaveste, si cere sa fie calugarit de catre sihastrul Pahonie, revenindu-si putin in fire, baga spaima in boieri spunand conform citatului: “ca de ma voi scula pre multi am sa popesc si eu“, acesta fiind otravit de catre sotia sa Doamna Ruxanda, urmand sa fie inmormantat la manastirea Slatina.
Deasupra intrarii in biserica, se afla o piatra ce are in centru stema Moldovei, iar pe margini salasluieste o pisanie realizata de ieromonarhul Nil:
“Cu voia Tatalui si cu ajutorul fiului si cu savarsirea Sfantului Duh, adica eu robul lui Dumnezeu, raposatul intru credinta Alexandru Voievod cu Doamna sa Ruxandra si cu de Dumnezeu daruitele lui odrasle: Bogdan, Ioan, Petru si Constantin, a inceput a zidi hram intru numele Schimbarii la Fata Domnului, in anul 7069” (anul 1561).
Pe scutul stemei sta scris: “Aceasta piatra s-a pus in zilele egumenului Nil, in 7090 luna aprilie 8” (anul 1582).
Manastirea Slatina incepe sa fie restaurata in anul 1823 de catre mitropolitul Veniamin Costachi si arhiereul Filaret Beldiman.
Arhitectura imbina elementele traditionale cu cele moderne, iar dimensiunile grandioase, ii ofera manastirii statutul de cea mai inalta intre bisericile Moldovei. La exterior, nu dispune de picturi, insa in interior sunt zugravite tablouri votive, reprezentandu-l pe Alexandru Lapusneanu si familia acestuia.