Manastirea rupestra Sinca Veche, se afla in apropierea comunei Sinca Veche, din judetul Brasov. Manastirea sapata in piatra, denumita si Templul Ursitelor, de origine inca necunoscuta, nu are o datare clara, iar insemnarile realizate in peretii stancosi sunt si ele lipsite de origini. , insa se preconizeaza ca inceputurile acesteia ar fi foarte inaintate. Este cunoscuta insa scriere de la 1789, ce a apartinut pastorului reformat din Fagaras, care descrie sfantul lacas, precum o incapere de piatra, unde calugarii slujeau, lipsita de aoperis, dispusa cu ferestre laterale de mici dimensiuni si foarte slab luminata.
Opiniile sunt controversate, insa desi se crede a fi locul de rugaciune si adapost al calugarilor ardeleni, in incaperea sapata in piatra nu a fost gasit vreun semn al crucii. Biserica din subteran, este foarte bine ascunsa datorita padurii dese, crucea mare din beton, este singura care marcheaza drumul catre acest asezamant. Intrarea se face printr-un tunel destul de ingust pana la prima camera, aici spatiul se largeste, iar lumina soarelui patrunde usor prin gaura din tavan. Incaperile, noua la numar, fac legatura intre ele prin mai multe galerii, dispuse cu tot felul de inscriptii.Acestea au la baza si altare, iar turnul interior, ce permite luminii sa mangaie colturile incaperii, are intruchiparea asemeni unei turle lipsite insa de acoperamant.
Asezamantul subteran este inscris in lista monumentelor istorice, nationale inca din anul 2004. In apropiere, a fost inaltata si o manastire de calugari, intru marirea Sfantului Nectarie Taumaturgul, praznuind chiar hramul Sfantului, adapostindu-se aici o mica parte din moastele acestuia.