Manastirea Sihastria, se afla in Comuna Vanatori, din Judetul Neamt, dateaza din anul 1655, poarta hramul Nasterea Maicii Domnului, a fost ctitorita de catre Sihastrul Anastasie si este o manastire de calugari.
Numele manastirii, provine de la asezarea acesteia in valea unei poienite (poiana lui Atanasie), un loc linistit asemenea unei vieti de sihastrie. Prima biserica de lemn, a actualei manastiri, a fost ridicata in anul 1655, de mitropolitul Varlaam Motoc, urmand a fi distrusa la scurt timp de catre tatari.
In jurul anului 1734, episcopul Ghedeon de Roman, inalta o noua biserica din piatra, de mari dimensiuni, care sfarseste in anul 1821 prin a fi pradata si arsa in lupta eteristilor cu turcii. Mitropolitul Veniamin Costachi, se ingrijeste de refacerea acesteia si cu ajutorul lui Nicolae Cerneschi, iar in anul 1826 lucrarile restauratoare sunt duse la bun sfarsit. Cativa ani mai tarziu, in 1837, se construieste in incinta manastirii un paraclis din lemn, purtand hramul Sfintilor Parinti Ioachim si Ana, impreuna cu cateva chilii.
In urma puternicului incendiu din anul 1941, paraclisul si chiliile au fost mistuite de flacari, determinand calugarii sa plece si sa ia calea altor manastiri. Un an mai tarziu, Parintele Cleopa, desemnat sa ii tina locul Parintelui Staret Ioanichie, care era suferind si rapus de batranete, reuseste sa refaca stricaciunile produse de incendiu cu ajutorul Manastirii Neamt. In 1988, se construieste si Catedrala Sfanta Teodora, fatada acesteia fiind inzestrata cu icoane aurite.
In cimitirul manastirii, se afla mormitele mai multor calugari, mormantul Parintelui Cleopa dar si Duhovnicului Parintelui Paisie Olaru. In incinta manastirii Sihastria, sunt adapostite diverse obiecte bisericesti, de o insemnatate si mare valoare, cele mai cunoscute fiind vasele liturgice si icoanele pictate.