Manastirea Sfintei Cruci

Manastirea Sfintei Cruci, se afla in municipul Oradea, judetul Bihor, poarta hramul Inalțarea Sfintei Cruci, dateaza din anul 1992 si este o manastire de maici. Ansamblul manastiresc este deosebit de frumos, asemeni unei bijuterii pierdute intr-o mare de codrii, chiar si asa stralucirea revarsandu-se cat cuprinsul.

Acesta a fost construita in anul 1992, la initiativa staretei cu binecuvantarea episcopului Vasile Coman, pe atunci nu era decat o cladire veche, ce avea sa paseasca pragul mai multor transformari, devenind biblioteca si in cele din urma muzeul manastirii. Un an mai tarziu este adusa aici prima biserica de lemn a manastirii din satul Corbesti al Judetului Bihor, datata inca din seolul al XVII-lea, inscrisa in lista monumentelor istorice, pentru a fi restaurata, desi starea in care se afla era destul de precara, lucrarile au reconstituit-o intocmai.

Piatra de temelie a bisericii principale a fost asezata in anul 1994. Constructia a fost realizata in plan triconc, adoptand din stilul moldovenesc, iar pictura bizantina,  interioara cat si cea exterioara a fost zugravita  in fresca, insa mare parte a zidurilor est ornamentata cu elemente brancovenesti si pictura murala. In care sunt redate scene din viata sfintilor. 

Inzestrata cu o serie de ateliere ale croitoriei, broderiei si picturii, manastirea se bucura de cele mai deosebite modele de broderii, vesminte preotesti dar si icoane pictate pe panza sau lemn.

Comentarii Facebook