Manastirea Secu

Manastirea Secu, se afla in comuna Pipirig din Judetul Neamt, la poalele Muntelui Vasan fiind iconjutata de poienite. Manastirea se afla in apropierea paraului cu acelasi nume. Aceasta dateaza din anul 1602 si poarta hramul Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul. A fost ctitorita de catre marele vornic Nestor Ureche impreuna cu sotia sa Mitrofana, tatal cronicarului Grigore Ureche. Construtia a fost realizata in timpul domniei lui Ieremia Movila si este o manastire de calugari.

Primul schit a fost ridicat de catre Domnitorul Petru Rares, in anul 1530, si a fost inconjurat cu zid de piatra in anul 1550, de sotia voievodului si fii acestora. Constructiile ansamblului manastiresc de astazi, au fost construite in anul 1602, unde se gasesc si doua paraclise ce pot fi vizitate. Acestea sunt Paraclisul Sfantul Nicolae, construit din temelii in urma incendiului din anul  1821 si Paraclisul Adormirii Maicii Domnului, construit in anul 1640, unde sunt adapostite raclele si osemintele mai multor duhovnici.

In anul 1850, pictura interioara este refacuta in totalitate, iar catapeteasma este inlocuita. Zidurile si turnurile de aparare, sunt si ele refacute in timpul domniei lui Vasile Lupu. Pictura originala, veche zugravita de mesteri necunoscuti, in anul 1602, ce a imbratisat stilul frescelor bizantine, s-a pastrat pe alocuri si poate fi inca admirata. Actuala pictura, a fost executata in ulei, in stil Renascentist, cu influentele slavobizantine. 

In incinta muzeului manastirii sunt pastrate diverse obiecte de cult: obiecte metalice, vase liturgice, cadelnite, vesminte, broderii, manuscrise, etc.

Comentarii Facebook