Manastirea Sambata de Sus (Brancoveanu), se afla in comuna cu acelasi nume, din judetul Brasov, la poalele Muntilor Fagaras, de-a lungul vaii raului Sambata, intr-un loc deosebit de frumos, incununat de liniste. Aceasta poarta hramul Adormirea Maicii Domnului, a fost ctitorita de catre Constantin Brancoveanu, dateaza din anul 1698 si este o manastire de calugari.
Prima biserica de lemn, a fost ridicata pe aceste meleaguri in anul 1657 din dorinta vornicului Preda Brancoveanu. Pe locul aceluiasi asezamant bisericesc, a fost construita intre anii 1696-1707, biserica de zid, de a carei constructie s-a ingrijit Domniturul Constantin Brancoveanu. Scopul acestuia consta in salvarea si protejarea ortodoxismului romanesc, din calea habsburgilor, ce cucerisera Transilvania in anul 1683 si doreau trecerea silita la catolicism. In anul 1785, Manastirea Sambata de Sus, este distrusa odata cu chiliile, de catre generalul habsburgilor Preiss, in timpul conflictelor religioase din partea Ardealului, iar calugarii sunt nevoiti sa plece, cautandu-si loc de refugiu.
Manastirea este restaurata in anul 1926, de catre Mitropolitul Nicolae Balan, iar sfintirea acesteia avea sa o proslaveasca, douazeci de ani mai tarziu, dupa terminarea razboiului. Constructia a fost realizata in stil brancovenesc, cu usi si ferestre decorate din piatra. Pictura infatiseaza laolalta scene desprinse din Vechiul Testament, chipul Fecioarei Maria, portretul Brancovenilor, dar si cel al Regelui Mihai I, fiind numit cel de-al doilea ctitor al manastirii.
Imprejmuita de ziduri masive, cu tunuri sapate in piatra, avand o poarta maiestoasa sculptata din lemn de stejar, manastirea are deasemenea si un paraclis deosebit in motive brancovenesti, infrumusetat de picturi neobizantine, realizate in fresca, dar si icoane pe lemn si sticla. Grupul chiliilor se afla la parter, iar la etaj domneste clopotnita si bibioteca de mari dimensiuni. Atelierul de pictura, din cadrul manastirii este renumit in intreaga tara, datorita stilului brancovenesc infatisat in pictura murala dar si in cea pe sticla. In muzeul manastirii, sunt pastrate o serie de picturi realizate pe sticla, dar si colectii reprezentate de documente extrem de vechi.