Manastirea Rohia

Manastirea Rohia, numita si Manastirea Sfanta Ana, se afla in satul Rohia din judetul Maramures, poarta hramul Adormirea Maicii Domnului, a fost ctitorita de catre preotul Nicolae Gherman si este o manastire de calugari. Acesta este amplasata intr-o zona deosebit de frumoasa, inconjurata de paduri si dealuri. Parohul Nicolae Gherman, alege sa inalte aici o biserica in amintirea fiicei sale, Ana care s-a stins din viata la frageda varsta de zece anisori, in anul 1922.

Potrivit mitului popular, copila i-ar fi aparut preotului in vis, cerandu-i cu foc si rugaminte sa-i construiasca Biserica Maicii Domnului. Acesta nu a luat seama pana cand o femeie in credinta i-a spus sa isi asculte visele si sa faca precum ii cere copila. Parintele purcede sa aleaga locul de temelie al asezamantului bisericesc intr-o poiana, unde a infipt o cruce drept semn. La cateva zile, vizitand locul, acesta a observat disparitia crucii, acesta fiind infipta pe un varf de deal. Readusa la locul ales, parintele a pus de paza pe timpul noptii un credincios, care s-a retras la venirea zapezii, urmand a se intoarce in zorii zilei urmatoare, cand avea sa vada crucea disparuta si nici un fel de urma in zapada cazuta, lucru ce a fost considerat un semn divin si alegerea locului manastirii.

Lucrarile constructiei au inceput in acelasi an si cu ajutorul credinciosilor, parintele a reusit sa finalizeze manastirea patru ani mai tarziu, sfintind-o la data de 15 august odata cu sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului, aceasta devenind hramul manastirii.
Dupa anul 1970, cand au fost facute unele amenajari, dezvoltandu-se drumul de acces si beneficiind de curent electric, manastirea s-a bucurat de o perioada infloritoare.

In jurul anului 1988, s-a  decis construirea unei noi biserica mai incapatoare, insa pastrand ansamblul general, datorita multime-i de credinciosi.
Pe locul vechii biserici, folosind din materialele recuperate, in 1996 incepe constructia. Arhitectura acesteia impleteste laolalta elementele moldovenesti cu cele romanesti si transilvanene. In interior, icoanele zugravesc scene din viata mai multor sfinti, sculpturile infatiseaza chipurile martirilor neamului, sau ale marilor domnitori ai vremii.

Ansamblul Manastiresc este alcatuit din: Casa Staretei, Casa cu Paraclis, destinata pelerinilor; Casa de Stejar, Casa Poetului, Altarul de vara, gazduieste oficierea slujbelor; Poarta maramuresana a intrarii etc. In Muzeul Manastirii se gasesc colectii vechi de icoane si carti bisericesti.

Comentarii Facebook