Manastirea Rasca, este o manastire de calugari, asezata in satul Rasca, la aproximativ 15 km de Orasul Falticeni in Judetul Suceava, fiind construita in anul 1542 si purtand hramul Sfantului Nicolae. Aceasta a fost ctitorita de catre Domnitorul Petru Rares.
Legenda spune ca mitropolitul Grigorie Rosca, i-a dat sfat Domnitorului Petru Rares, sa construiasca in apropierea raului Rasca, o manastire.
Deasupra usii de la intrare, se afla o pisanie slavonica:
“Cu ajutorul Fiului si cu savarsirea Sfantului Duh s-a inceput acest pridvor si cu staruinta s-a zidit in numele Sfantului Ierarh Nicolae, facatorul de minuni, cu zidirea si cu ordinul dumnealui Costea Bacioc, mare vornic al Tarii de Jos si cu principesa Candachia si s-a inceput a se zidi in zilele bine credinciosului domnitor Io Constantin Moghila voievod la anul 1611 iunie 7 zile si cu voia lui Dumnezeu s-a savarsit in zilele binecredinciosului domnitor Io Radu Mihnea voievod, la anul 7126 (1618) luna septembrie 30, pentru aceasta rog sa vestiti toate”.
Pradata de unguri, turci si tatari, manastirea a fost daramata, jefuita, mai apoi pustiita si lasata in paragina, fara a-si mai putea recupera arhitectura sau vechiul tezaur. Au mai avut loc lucrari de restaurare, pe vremea egumenului Isaia, asa cum reiese si din pisania chilirica: “Intru cinstea si marirea sfantului ierarh Nicolae, patronul acestii monastiri, la anul 1827 in zilele preasfantului mitropolit Veniamin Costache, cu osardia și cheltueala preacuviosului arhimandrit Kir Isaia egumenul acestui sfant lacas care sau prefacut dupa (…) in Moldova sau largit inlauntru prin darmarea unui parete din mijloc sau marit si sau intarit ferestile cu gratii, sau adaos proscomidiar, sau informat fostul pridvor in trupul bisericii adaogiendusa altul de nou, sau acoperit, sau zugravit pe dinlauntru si pe dinafara si sau impodobit cu multe odoara inturnanduse multe drituri si mosii impresurate.”, apoi in anul 1931 pe vremea arhimandritul Paisie Cozma si in cele din urma intre anii 1965-1991, cu ajutorul mitropolitilor Iustin Moisescu si Teoctistul Arapasu, dar si datorita monarhilor Antonie Plamadeala si Calnic Dumitriu.
In incinta manastirii sunt infatisate picturi ce imbina o multitudine de culori armonioase, zugravind scene din viata Mantuitorului si Fecioarei Maria, reprezentand cina cea de taina, sau patimile lui Isus. Intrarea in biserica se face prin fatada sudica, exonartexul fiind foarte larg si deschis cu doua arcade.