Manastirea Probota, este o manastire de maici, asezata in Orasul Dolhasca, in Judetul Suceava, fiind construita in anul 1530 si purtand hramul Sfantul Nicolae. Aceasta a fost ctitorita de catre Domnitorul Petru Rares, la indemnul varului sau Grigore Rosca, asa cum reiese si din pisania aflata pe peretele sudic al pridvorului: Cu vrerea Tatalui si cu ajutorul Fiului si cu savarsirea Sfantului Duh, iata eu robul stapanului meu Iisus Hristos, Io Petru Voievod, cu mila lui Dumnezeu Domn al Tarii Moldovei, fiul lui Stefan Voda cel Batran, a binevoit domnia mea cu buna mea voie, in al patrulea an al stapanirii (mele) imparatesti, a zidit acest hram intru numele arhiereului si facatorului de minuni Nicolae, fiind egumen kir Grigorie, in anul 7038 octombrie 16.” (anul 1530)
Turnul clopotnitei, a fost inaltat o data cu biserica, adapostindu-se astazi obiecte vechi, icoane, vesminte, carti, vase de ceramica si vase liturgice si alte artefacte.
Din pictura originala a vremii, s-a pastrat o mica parte din pridvor, unde este infatisata Judecata de Apoi, si fatada sudica, unde se poate zari Arborele lui Iesei si Acatistul Adormirii Maicii Domnului, celelalte picturi fiind restaurate.
Biserica a fost construita urmand traditia bizantina. Absidele au fost impodobite cu arcade si ocnite, pana in apropierea pridvorului. Picturile reprezentau o multitudine de scene din viata sfintilor: Cina cea de Taina, Invierea Domnului, Maica cu pruncul Isus in brate, etc.
Mormantul Domnitorului Petru Rares, si mormintele urmasilor acestuia, se odihnesc in incinta Manastirii Probota, pe piatra de mormant se afla inscriptia slavona: “(Aceasta groapa e a) iubitorului de Hristos, robul lui Dumnezeu Io Petru Voievod, fiul batranului Stefan, care (s-a stramutat) la vesnicele lacasuri , vesnica lui pomenire…”.
In secolul al XII-lea, manastirea a fost pradata, Domnitorul Vasile Lupu refacand zidurile si acoperisul. In 1863, aceasta trece in proprietatea statului si este desfiintata. Dupa ani de zile, in care a fost lasata in paragina, implinindu-se 400 de ani de la moartea lui Stefan Cel Mare, Comisia Monumentelor Istorice, incepe lucrarile de restaurare.
Pe langa manastire s-au construit chilii si spatii pentru pelerini. Manastirea a fost inclusa in Patrimoniul National UNESCO, in anul 1993.