Manastirea Prislop, se afla in apropierea satului Silvasu de Sus, in judetul Hunedoara. aceasta poarta hramul Sfantul Ioan Teologul si este o manastire de maici. Asezata la poalele Prislopului, Manastirea Prislop este considerata unul dintre cele mai vechi si mai cunoscute asezaminte monahale Transilvanene.
Dupa intemeierea manastirii Tismana, in jurul anului 1400, Sfantul Nicodim, viziteaza locul si ramane aici timp de cativa ani, ingrijindu-se de biserica dar si de chiliile ce o inconjurau, bucurandu-se de sprijinul oferit de Mircea Cel Batran si ajutorul mai multor sihastrii. Este introdusa viata de obste, functionand ca manastire de calugari, iar Prislopul devine metoc pentru manastirea Tismana. Manastirea Prislop a cunoscut o perioada infloritoare, rezistand uniatiei, insa este daramata din dorinta imparatesei de la Viena, calugarii adapostindu-se pe la alte manastiri din imprejurimi, iar sihastrii retragandu-se in munti.
In secolul al XVI-lea, manastirea se afla intr-o stare avansata de degradare, fiind reconstruita in anul 1564, de catre Domnita Zamfira, fiica a Voievodului Moise, aceasta ingrijindu-se de constructia manastireasca, infrumusetand-o dupa bunul plac. Piatra funerara a acesteia, incununata de inscriptii latine dar si chilirice, se afla la Prislop. In anul 1948, manastirea este desfiintata, avand sa devina locul mai multor destinatii laice, fiind refacuta si recapatandu-si statutul; cativa zeci de ani mai tarziu, incepand cu anul 1975, avea sa functioneze ca manastire de maici, staretul Arsenie Boca ramanand duhovnic pana in anul 1959, cand maicutele au fost alungate odata cu preasfantul parinte. Manastirea Prislop, avea sa functioneze in continuoare ca manastire de maicute, incepand cu anul 1976, iar mai tarziu, in anul 1991, avea sa fie infiintat Seminarul Teologic Monahal Sf. Ecaterina.