Manastirea Piatra Scrisa

Manastirea Piatra Scrisa, se afla in comuna Armenis din judetul Caras Severin, poarta hramul Duminica Tuturor Sfintilor si este o manastire de calugari. Aceasta a fost mentionata documentar prima data in anul 1788 numita Stanca Sfintei Treimi, aducand referire la icoana de pe stanca ce este vizibila si astazi, ce a fost restaurata in anul 1822 de catre pictorul Moise Buru Scriitorul, din Caransebes.

Icoana aflata pe peretele stancos a facut ca devierea iesirii tunelului feroviar sa fie la o distanta de cativa metri mai la vest de icoana. Multimea de credinciosi a induplecat inginerul Mihlheisen, cel care se afla in frunte lucrarilor, sa modifice calculele, iesirea tunelului facandu-se inspre Armenis, la mica distanta de icoana.

In anul 1929, a fost inaltata o capela de catre Vasile Dragomir din Slatina Mica, impreuna cu sotia acestuia Ana, in memoria singurei lor fiice pe care au avut-o si care decedase. Un an mai tarziu, Episcopia Caransebesului, construieste un asezamant monahal dar si o clopotnita, formandu-se astfel o mica asezare monahala sub numele Schitul Piatra Scrisa. 

In apropierea schitului, Staretul Prea Cuviosul Parinte Hristofor Bucur, a ridicat un nou ansamblu monahal pe culmea unui deal, ce avea sa se bucure de linistea duhovniceasca a acelor locuri. Ajutat de mai multi crestini, parintele, a contribuit la infrumusetare, a construit un altar de vara, au fost facute lucrari restauratoare asupra capelei si staretiei, constructia luand amploare lucrandu-se asupra bisericii noi, pana in anul 2008, cand a fost sfintita de catre Preasfintitul Parinte Episcop Lucian al Caransebesului.

Comentarii Facebook