Manastirea Pangarati

Manastirea Pangarati, se afla in comuna cu acelasi nume aflata in Judetul Neamt. Aceasta dateaza din secolul al XV-lea, poarta hramul Sfantului Dimitrie, a fost ctitorita de catre Domnitorul Alexandru Lapusneanu si este o manastire de calugari. In apropiere, se afla centrala Dimitrie Leonida, Muntele Botosanu, si Manastirea Bistrita.

Aceasta a fost ridicata, pe un vechi asezamant bisericesc, ce a fost construit de catre Simeon Sihastru, sfetnic al Voievodului Stefan Cel mare, urmand a fi distrusa de catre turci, iar calugarii parasind locul si ascunzandu-se in munti. In jurul anului 1560, Alexandru Lapusneanu, ridica in locul asezamantului de lemn, o biserica de piatra.

In timp, aceasta capata proportii de mari dimensiuni, iar pe langa turnul clopotnitei, este construit si un grup de chilii. Din anul 1960, manastirea este inchisa timp de treizeci de ani, in locul acesteia functionand Statiunea Cercetarilor Biologice si Geografice, Stejarul. In anul 1991, datorita hotararii Sfantului sinod, aceasta este reinfiintata, lucrarile de restaurare sunt reluate, si va functiona drept manastire de calugari. 

Arhitectura, este una deosebita, constructia adapostind doua biserici, una la subsol cinstind Sfintii Apostoli Petru si Pavel, si una sus, inchinata Sfantului Dimitrie.

Comentarii Facebook