Manastirea Nicula, se afla in satul cu acelasi nume, al comunei Fizesu Gherlii din judetul Cluj. Aceasta poarta hramul Adormirea Maicii Domnului, dateaza din anul 1552 si este o manastire de calugari. Asezamantul religios, fiind considerat unul dintre cele mai vechi, de pe teritoriul tarii noastre.
Dupa anul 1699, biserica de lemn devine foarte cunoscuta, mai ales datorita icoanei ce o infatisa pe Maica Domnului, pictata in anul 1681 de catre preotul luca din Iclod. Fecioara avea sa lacrimeze cativa ani mai tarziu, credinciosii punand pe seama acesteia prevestirea intamplarilor de dupa 1700. Icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului, a fost un dar din partea nobilului Ioan Cupșa in anul 1681, pentru obstea calugareasca de la Nicula.
In jurul anului 1713, Sigismund Kornis, guvernator al Transilvaniei, a mutat icoana in Castelul Kornis, din Benediugu Dejului, urmand ca aceasta sa ajunga in cele din urma la Cluj. Datorita icoanei Maicii Domnului si a plangerii acesteia, pictura pe sticla, devine in scurt timp un mestesug foarte iubit atat de calugari cat si de sateni, deschizandu-se aici, in cadrul Manastirii Nicula, prima scoala de mesteri iconari din tara noastra, unde traditia si tehnica picturii pe sticla, impletita cu pictura bizantina pe lemn, avea sa se pastreze pana astazi, datorita sfintilor monahi.
Biserica din piatra, a fost ridicata intre anii 1875-1879, prin staruinta Episcopiei din Gherla, cativa ani mai tarziu, in 1928, lacasul sfant avea sa primeasca din partea lui Papa Prius al XI-lea, si sa fie innobilat cu rolul de sanctuar marian. Pictura interioara a fost zugravita in tempera de catre profesorul Vasile Pascu, in anul 1961. Iconostasul, extrem de frumos prin forma solara si podoabele sale, avand in mijloc Icoana considerata facatoare de minuni a Maicii Domnului, la care oamenii se adunau sa-si spuna pasul, iar credinciosii vedeau in aceasta nadejdea izbavirii, a fost realizat din lemn de tei, sculpat cu atentie si maiestrie de Samuil Kerestesiu din Tasnad, in anul 1938.
Intre anii 1978-1989, a fost ridicata staretia cu paraclisul ce poarta hramul Sfantul Ierarh Nicolae, adapostindu-se aici o veritabila colectie de icoane vechi, alcatuita din picturi realizate pe sticla si lemn, dar si o serie valoroasa a cartilor de cult, cea mai cunoscuta si importanta fiind Cazania mitropolitului Varlaam, ce a fost tiparita in jurul anului 1643.
In anul 2001, datorita Arhiepiscopului Bartolomeu al Clujului, asezamantul monahal, avea sa se schimbe intru totul, fiind rectitorit si reorganizat prin obstea calugareasca, noi constructii aveau sa prinda contur, de la Resedinta arhiepiscopului, biblioteca impreuna cu atelierul de pictura, Centrul studiilor patristice, Corpul Administrativ, pana la Biserica Manastirii si clopotnita.