Manastirea Neamt

Manastirea Neamt, se afla in satul cu acelasi nume, intr-o poienita pe valea raului Nemtisor, in Comuna Vanatori-Neamt din Judetul Neamt. Dateaza din secolul al XIV-lea, poarta hramul Inaltarii Domnului, a fost ctitorita de catre Petru Musat si este o manastire de calugari, ce reprezenta cel mai vechi asezamant monahal al Moldovei.

Pe locul vechiului schit, Petru Musat a ridicat o biserica de piatra, cu turnuri, ziduri de aparare si grupuri de chilii calugaresti, ce s-au naruit in urma cutremurului din anul 1471, la acea vreme Stefan Cel Mare socotind sa ridice langa aceasta o alta manastire.

In incinta manastirii, se afla Seminarul Teologic – Veniamin Costache, impresionantul aghiazmatar circular, se gasesc doua biserici, impreuna cu doua paraclise si turnul clopotnita, sala tiparului dar si muzeul inzestrat cu arta bisericeasca. Arhitectura autohtona moldoveneasca impletita cu cea bizantina, este una deosebita, atat in ansamblu cat si in dimensiuni. Asezamantul bisericesc detine si o impresionanta biblioteca veche. In camera mormintelor, se afla mormantul fiului lui Alexandru Cel Bun, Voievodului Stefan, dar si mormantul staretului Paisie Velicicovschi.

Comentarii Facebook