Manastirea Moldovita, este o manastire de maici, asezata in Comuna Vatra Moldovitei, in Judetul Suceava, fiind construita in anul 1532 si purtand hramul Bunei Vestiri. Aceasta a fost ctitorita de catre fiul lui Stefan Cel Mare, Petru Rares.
Prima Manastire din Moldovita a fost inaltata pe malul raului ce poarta acelasi nume, de catre Alexandru Cel Bun. Nu se cunosc cauzele distrugerii acesteia, insa au ramas vizibile ramasite ale bucatilor de piatra. Voievodul Petru Rares, alege locul de constructie al manastirii, la cateva sute de metri departare, de lacasul de cult, ce fusese distrus, ctitorit de Alexandru Cel Bun, inchinandu-i acelasi hram pe care biserica il purtase mai inainte.
La cinci ani dupa finalizarea constructiei, ctitorul Petru Rares infrumuseteaza manastirea prin picturi zugravite de artisti moldoveni ai vremii, in care sunt infatisate scene reprezentand viata apostolilor (arhanghelul Gavril,) sfintilor ( Maica Domnului, Domnul Isus, sau Ioan Botezatorul), dar si portrete ale familiei acestuia.
Una dintre cele mai frumoase icoane pictate ale Moldovei, este considerata icoana zugravita in exterior, cu chipul Maicii Domnului, in bratele-i cu pruncul Isus, cu capul inclinat si smerit, atingand cu caldura obrazul pruncului. Un alt obiect de mare valoare il constituie Jiltul Domnesc, mai ales datorita dimensiunilor de mare amploare dar si a formei unice. Arhitectura imbina elemente ale stilului gotic, transilvanean.
In anul 1785, manastirea este desfiintata si are mult de suferit, lasata fiind in paragina. Dupa anul 1954, aceasta este restaurata, imbracand straie noi, fiind consolidate turla si fundatia, deasemenea acoperisul a fost in intregime refacut, iar chiliile reconstruite. Manastirea a fost inclusa in Patrimoniul National UNESCO, in anul 1993.