Manastirea Moisei se afla in comuna cu acelasi nume din judetul Maramures, poarta hramul Adormirea Maicii Domnului, este mentionata documentar prima data in anul 1637, ca rezidenta a Episcopului Dumitru Pop si este o manastire de calugari. Povestirile populare atribuie vechea manastire lui Moise Coman, ce ar fi ridicat-o in amintirea fiului sau, Grigore monarhul, in anul 1672.
Actuala biserica din lemn a fost ridicata de catre Mitropolitul Ardealului, Sfantul Ierarh Sava Brancovici, urmand a fi sfintita in anul 1672 ca metoc al Manastirii Putna. Dupa secolul al XVII-lea, manastirea a functionat asemenea unui centru de pictura infiintat de Episcopul Dumitru Pop, in cadrul asezamantului bisericesc, fiind executate diverse icoane realizate in stilul postbizantin traditional precum si al artei renascentiste.
Biserica noua, din piatra a fost construita intre anii 1910-1911, in stil neoclasic. Pictura murala este destul de veche, realizata dupa anul 1650, iar iconostasul a fost imbogatit cu motive si decoratiuni in stil baroc. In anul 1964, preotul Mihai Oprisan s-a ingrijit de pictura interioara si exterioara, urmand ca mai apoi preotul Toma Paunescu sa vina in completarea lucrarilor restauratoare, reconditionand iconostasul, picturile boltilor si vopsind acoperisul de tabla.
In anul 1974, parohul Toma Paunescu, ridica poarta maramuresana de la intrare, sculptata mai apoi de catre mesterul Gheorghe Popilean si dulgherul Vasile Tomoiaga. Arhitectura nu este cea specifica tipului maramuresan, biserica fiind de proportii mici. In incinta Manastirii sunt pastrate mai multe icoane vechi, realizate in stil bizantin.