Manastirea Maria Radna

Manastirea Maria Radna se afla in orasul Lipova, in apropierea localitatii Radna din judetul Arad. Prima biserica a fost construita in anul 1520, insa in urma invaziilor turcesti acesta a avut mult de suferit, fiind insa reconstruita de fiecare data. In anul 1695, biserica a fost arsa din temelii, de catre sultanul Mustafa, ramanand neatinsa in mod surprinzator, icoana de origine italiana, in care era reprezentata Maica Domnului. Dupa retragerea turcilor, biserica a fost reconstruita iar in anul 1772 urmand a se mari.

Piatra de temelie a actualei biserici a fost pusa in anul 1756, constructia fiind finalizata in anul 1732. Ansamblul manastiresc a fost construit intre anii 1727- 1826, in stil baroc, de catre calugarii franciscani veniti din Bosnia, urmand  insa etape de adaugiri, in care atat interiorul cat si exteriorul au prins contur, finalul acestora stabilindu-se in anul 1824, cativa ani mai tarziu, Franz Ferdinand venea  sa viziteze manastirea si biserica Lipoveana.

Manastirea insumeaza partea vestica,  nord-vestica si cea sud-vestica, ridicate pe 3 parti in jurul curtii. Dispune totodata de trei nivele, o pivnita, grupuri de chilii, cladiri si anexe manastiresti, iar in incinta manastirii se afla si spitalul de boli cronice, iar Biserica reprezinta binecuvantatul lacas de cult. In anul 1971, pictura manastirii, aflata intr-o stare precara de degradare, este refacuta.

Comentarii Facebook