Manastirea Horezu

Manastirea Horezu se afla in satul Romanii de Jos, al orasului Horezu din judetul Valcea, poarta hramul Sfintii Imparati Constantin si Elena, dateaza din anul 1693, a fost ctitorita de catre Constantin Brancoveanu si este o manastire de maici. Constructia a inceput in anul 1693 si a fost finalizata trei ani mai tarziu, cand s-a savarsit sfintirea.

Intr-un loc retras si linistit, in satul ce atunci ii purta numele, a luat fiinta acest asezamant bisericesc, devenind peste timp unul dintre cele mai mari ansamble monastice ale tarii Romanesti. In biblioteca manastirii, s-au pastrat insemne ale marelui domnitor.

Maiestria artei brancovenesti, a clasificat constructia in randul capodoperelor. Chipurile familiei Brancovenesti si cele ale familiei Cantacuzino, vegheaza in pronaosul bisericii. Constructia bisericii a fost realizata in plan trilobat, cu pridvorul caracteristic stilului brancovenesc si diverse ornamente ale Renasterii tarzii. Pictura murala, galeriile portretelor si tablourile votive au infrumusetat interiorul manastiresc. 

Ansamblul manastiresc este alcatuit din Biserica manastirii, ctitorie a  lui Constantin Brancoveanu, Biserica bolnitei, ctitorie a sotiei acestuia, doamna Maria, Schitul Sfantului Stefan, ctitorie a fiului cel mare Stefan si Schitul Schitul Sfintilor Apostoli, ctitorie, a staretului Ioan Arhimandritul, urmand corpul chiliilor, resedinta domneasca si turnul clopotnita. Manastirea Horezu a fost inclusa in Patrimoniul National UNESCO.

Comentarii Facebook