Manastirea Hodos-Bodrog

Manastirea Hodos-Bodrog, se afla in comuna Felnac din judetul Arad, poarta hramul Adormirea Maicii Domnului si este o manastire de calugari. Ctitorie a credinciosilor vremii, se spune ca manastirea a fost construita pe locul unei movile de pamant unde a fost descoperita icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului cu pruncul Isus. Biserica de astazi din piata, dateaza din secolul al XIV-lea, construita in stil bizantin triconc.

Pictura interioara realizata in fresca, a fost zugravita in anul 1658 de catre pictorul Nicodim Diaconul. Asupra picturii initiale, au intervenit lucrari restauratoare incepand cu anul 1938, savarsite de catre pictorii Damian si Cenan fiind finalizate doi ani mai tarziu. In anul 1940, staretul Ieronim Balintoni sculpteaza mobilierul bisericesc impreuna cu iconostasul.

In anul 2009, a luat amploare o noua serie de lucrari realizate de catre  restauratorii Adriana Scarlatescu si Marius Oprea. S-au pastrat,  turnul clopotnitei, cladirea staretiei, dar si mica parte din zidul incintei pe latura de nord.

Comentarii Facebook