Manastirea Golia

Manastirea Golia, se afla pe strada Cuza-Voda in Municipiul Iasi. Dateaza din secolul al XVI-lea, poarta hramul Inaltarea Domnului, a fost ctitorita de catre Logofatul Ioan Golia (la curtea domnitorilor Ioan Voda Cel Viteaz si Petru Schiopul), de unde provine si denumire acesteia. Aceasta are un rol important din punct de vedere cultural, gazduind Centrul Cultural Misionar Doxologia.

Prima atestare dateaza din anul 1564, manastirea fiind refacuta in timpul lui Ieremia Movila, iar biserica de astazi a fost construita din temelii de catre Domnitorul Vasile Lupu, urmand sa fie finalizata de fiul acestuia, Stefanita Lupu, in anul 1660. Stilul arhitectural imbina elemente renascentiste tarzii cu cele gotice si bizantine.

In secolul al XVII-lea au fost altate zidurile incintei de aproximativ 1,5m dar si turnurile de aparare. Cel mai inalt si impunator dintre ele este Turnul Goliei, avand 30 m inaltime insumand forma unui patrat, cu o latura de 5,5 m. Datorita dimensiunilor monumentale, pana la mijlocul secolului al XVII-lea, Manastirea Golia a fost considerata cea mai mare constructie a Moldovei.

Comentarii Facebook