Manastirea Dragomiresti

Manastirea Dragomiresti se afla in comuna cu acelasi nume din judetul Maramures. Aceasta poarta hramurile Sfantului Proroc Ilie, Izvorul Tamaduirii si Nasterea Maicii Domnului, a fost ctitorita de catre monahul Pimen Moldovan si este o manastire de calugari.

  • Prima biserica veche de lemn a fost ridicata in anul 1722.
  • Cea de-a doua biserica, construita de catre preotul Pimen Moldovan, pe Valea Prihodistii pe locul vechiului asezamant, in anul 1926, este distrusa de incendiul din anul 1949, in mod surprinzator, ramanand doar o icoana ce o infatisa pe Maica Domnului cu pruncul in brate.
  • A treia biserica din lemn a fost ridicata intre anii 1951-1957, la Arinii Runcului, de catre preotul Codrea Nutu, ajutat de satenii credinciosi, in jurul asezamantului bisericesc incepand sa prinda forma obstea calugareasca.

Arhitectura este simpla si are la baza cateva decoratiuni, insa biserica nu este pictata. In anul 1990, Manastirea de calugari din Dragomiresti este reinfiintata, trei ani mai tarziu construindu-se Casa cu paraclis, in care este adapostita icoana de lemn datand din secolul al XVII-lea, a Maicii Domnului cu Pruncul, descoperita in cenusa, in urma icendiului din anul 1949, considerata facatoare de minuni.

Comentarii Facebook