Manastirea Dintr-un Lemn

Manastirea dintr-un lemn, se afla in comuna Francesti din judetul Valcea, poarta hramul Nasterea Maicii Domnului, dateaza din anul 1635 si  a fost ctitorita de catre domnitorul Matei Basarab. Se spune ca un calugar ar fi descoperit in scorbura unui stejar secular o icoana reprezentand-o pe Maica Domnului, iar lacasul sfant ar fi fost ridicat intru cinstirea si marirea acesteia, chiar pe acel loc, dintr-un singur stejar urmand ca asezarea monahala sa  poarte  numele Dintr-un Lemn.

Biserica din lemn, de mici dimensiuni, a fost realizata din barne groase, adoptand o forma dreptunghiulara cu pridvor deschis, insalipsit de  turla. Biserica din zid poarta arhitectura specifica domnitorului Matei Basarab, este construita in plan triconc, dispune de un altar octogonal, iar pronaosul are terminatia unui pridvor pe stalpi. In noua biserica au fost aduse icoana Fecioare, a fostei biserici de lemn impreuna cu cele doua policandre daruite de Serban Cantacuzino si Doamna Maria Brancoveanu, icoanele imparatesti plus micile icoane realizate intre anii 1833-1840 de catre Gheorghe din Hurezi.

Dupa anul 1715, Stefan Cantacuzino incepe refacerea manastirii impreuna cu casa domneasca. Ultimele lucrari restauratoare au fost facute de catre Ministerul Aerului Si Marinei intre anii 1938-1940, in urma carora manastirea a fost considerata simbolul credintei aviatorilor si marinarilor.

Comentarii Facebook