Manastirea Dervent

Manastirea Dervent se afla in satul Galita din comuna Ostrov a judetului Constanta. Aceasta praznuieste hramul Cuvioasa Paraschiva, a fost ctitorita de catre  monahul Elefterie Mihai, dateaza din anul 1936 si este o manastire de calugari.  Izvoarele istorice consemneaza manastirea in jurul secolului al IX-lea, aceasta fiind intemeiata de calugarii vremii, apartinand atunci de eparhia Tomisului si Durostorumului, vechiul asezamant bisericesc fiind distrus in anul 1036 de catre pecenegi.

Biserica din zid a fost construita in forma de cruce, conform planurilor arhitecturale ce au apartinut lui N. Savulescu din Calarasi,  pe locul unui cimitir. Dupa moartea intemeietorului, Elefterie Mihai, in anul 1990 calugarii au parasit manastirea, gasindu-si adapost si loc de rugaciune in cadrul mai multor manastiri. Un an mai tarziu, la venirea Staretului Andrei Tudor, isi duceau viata la manastire un numar foarte mic de calugari, in urmatorii doi ani numarul acestora urmand sa creasca semnificativ. 

In incinta manastirii se adaposteste binecunoscuta icoana facatoare de minuni ce o reprezinta pe Maica Domnului cu pruncul Isus in brate, dar si crucea datata din secolul al XVII-lea, considerata tamaduitoare in randul credinciosilor.

Comentarii Facebook