Manastirea Curtea de Arges, se afla in localitatea cu acelasi nume, din judetul Arges, praznuieste hramul Adormirea Maicii Domnului, dateaza din anii 1512-!517, a fost ctitorita de catre Domnitorul Neagoe Basarab si este o manastire de calugari. Manastirea Curtea de Arges, este cel mai popular loc de pelerinaj si rugaciune, avand totodata si cea mai vestita legenda: Legenda Mesterului Manole. Biserica episcopala, reprezinta cel mai impunator monument al arhitecturii tarii noastre, constructia masurand in lungime 18 m, in latime 10 m, iar in inaltime 25 m. Constructia manastirii, a fost realizata pe locul unui vechi asezamant bisericesc, datat la 1359, constituind sediul Primei Mitropolii a Tarii Romanesti, din initiativa mareata a domnitorului Neagoe Basarab, de a crea un monument fara precedent, lucrarile incepand in anul 1514, fiind finalizate trei ani mai tarziu, zugravirea acesteia, nefiind posibila in timpul vietii domnitorului.
Pictura din interior, a fost zugravita de catre mesterul Dobromir, fiind finalizata in vremea de domnie a lui Radu de la Afumati, in anul 1526. O parte semnificativa, din pictura de atunci, s-a pastrat in incinta Muzeului National de Arta din Bucuresti. Intre anii 1875-1886, au fost relizate o serie de lucrari restauratoare, asupra manastirii, de catre arhitectul de origine francez Andre Lecomte du Nouy, impreuna cu arhitectul roman Nicolae Gabrielescu, lucrarile fiind terminate in anul 1885, iar sfintirea realizandu-se un an mai tarziu. Ultimele lucrari restauratoare ce au fost intreprinse au stabilit si forma actuala a manastirii.
Biserica cuprinde pronaosul de mai dimensiuni, realizat astfel si datorita rolului de necropola domneasca ce urma sa-l intruneasca, aici aflandu-se moastele lui Neagoe Basarab, Radu de la Afumati, Sfintei Filofteea, Mucenitei Tatiana, ale Regilor Ferdinand si Carol I, dar si a Reginelor Elisabeta si Maria, avand 12 stalpi interiori, reprezentand cei 12 apostoli, ce menajeaza si sustin turla din mijloc, dar si cele doua turnuri mai mici, de pe laterale colturilor de vest ale pronaosului. Peretii exteriori sunt decorati prin impletituri, reliefuri si panouri dreptunghiulare, unde sunt incadrate ferestrele, in chenare deosebite, cu diverse oramentatii. In centrul panourilor semicirculare, sunt incadrate placi decorative si discuri florale, evidentiand cele patru turle, perfect armonizate.
Zugraveala interioara, a fost realizata in ulei de catre pictorii de origine francezi F. Nicolle si Ch. Renouard, impreuna cu romanul N. Constantinescu de la Curtea de Arges. Icoanele executate in mozaic, tablourile Regelui Carol I si a Reginei Elisabeta, in frunte cu Evanghelia scrisa cu litere de aur chiar de aceasta, confera interiorului o aliura regala.