Manastirea Cisterciana, Carta, se afla pe malul stang al Oltului, intre Sibiu si Fagaras, in imediata apropiere a localitatilor Carta si Cartisoara. Ruinele manastiresti, sunt considerate unele dintre cele mai vechi apartinand goticului timpuriu. Constructia ridicata sub forma de cruce, dateaza din anul 1202, in timpul regelui Emeric, Regele Ungariei, Andrei al II-lea (1205-1235) daruind abatia, voievodului Transilvaniei, Benedict.
In 1474, manastirea este desfiintata de catre regele Matei Corvin, satul de plangerile si nemultumirile localnicilor, datorate turcilor, toate bunurile fiind repartizate Bisericii Prepoziturii din Sibiu. Nu se cunoaste o data precisa asupra fondarii manastirii, insa din documentul regelui Sigismud al Ungariei, emis lin anul 1418, este mentionata intemeierea abatiei, ctitorie regala de origine maghiara, desfiintata in anul 1474 prin autoritatea regelui Matei Corvin(1458-1490). Din izoarele scrise ce au apartinut secolelor XIII-XV, in timpul ordinului cistercian (ordin calugaresc de origine francez), dateaza anul pietrei de temelie a manastirii Carta 1202.
Cladirile manastiresti au fost facute din lemn, mai tarziu fiind ridicata capela din piatra masiva. Constuctia manastirii din zid, incepe in preajma anului 1230, in stil romanic tarziu, urmand ca dupa invazia mongolilor, din anul 1241, lucrarile sa continuie, de data aceasta in stilul goticului tarziu. Biserica manastirii, impreuna cu partea estica, au fost finalizate in jurul anului 1300. Biserica evanghelica din zilele noastre, ocupa doar o parte din fosta bazilica.