Manastirea Breaza

Manastirea Breaza se afla in comuna Suciu de Sus din judetul Maramures, dateaza din anul 1959, poarta hramul Sfintei Treimi, a fost ctitorita de ieromonahul Florea Muresanu, intre cele doua intemnitari ale sale si este o manastire de maici. Constructia asezamantului bisericesc incepe in anul 1954 si este finalizata trei ani mai tarziu, urmata de grupurile chiliilor pentru maicute.

Dupa serbarea hramului, in anul 1958, parintele Florea este arestat de catre securitate si trimis la inchisoare din Aiud, unde isi va petrece ultimele clipe, urmand sa inceteze din viata in anul 1961. Dupa arestarea acestuia, manastirea are de suferit, fiind incendiata de catre comunisti.

Pe locul vechiului asezamant monahal, in anul 1991, manastirea a fost rectitorita pastrand acelasi hram, au fost construite si anexe gospodaresti, de catre parintele arhimandrit Gavril Burzo impreuna cu locuitorii vremii si repopulata de maici. Din cauza memoriului adus parintelui Florea Muresan, trimis Episcopiei Clujului, menit sa intervina in ajutorarea lui, parintele Gavril Burzo, impreuna cu bunicul sau si fatul bisericii, au fost arestati, parintele fiind condamnat la temnita timp de sase ani. Bunicul sau a fost eliberat dupa un an si noua luni, datorita decretului pentru detinuti inaintati in varsta, al Prezidiului Marii Adunari Nationale.

Dupa revolutia din 1989, parintele Gavril Burzo este numit duhovnic, si reuseste sa duca la bun sfarsit lucrarile de restaurare al manastirii. Pictura a fost realizata de maestrul Spiridon Gau, in fresca, specifica stilului bizantin.

Comentarii Facebook