Manastirea Barsana se afla in localitatea Barsana din judetul Maramures, prima atestare documentara a avut loc in anul 1390, poarta hramul Soborul Sfintilor Apostoli, a fost ctitorita de catre familia voievodala Dragos si este o manastire de maici. Cea dintai manastire purta hramul Sfantului Nicolae si a reprezentat asezamantul episcopilor ortodocsi, pana la instaurarea greco-catolicismului. Era o manastire de calugari, slujita rand pe rand de preoti cunoscuti, Pahomie, in anul 1745, Grigoras, in anul 1757, Atanasie, in anul 1769, etc.
Lacasul sfant, a reprezentat mult timp nucleul cultural al oamenilor vremii, avand propriul atelier, unde erau pictate fel de fel de icoane. In anul 1735, dupa asasinarea episcopului Maramuresului Dosoftei Teodorovici, urmat de episcopul Gavril, timp de cinci ani, manastirea Barsana, a constituit resedinta Episcopiei Ortodoxe Romane a Maramuresului, fiind desfiintata in anul 1740.
In anul 1791, habsburgii confisca patrimoniul manastirii, cladirile impreuna cu chiliile sunt distruse, iar calugarii alungati, se refugiaza in incinta manastirii Neamt din Moldova. Manastirea a fost reinfiintata dupa anul 1989, urmand ca patru ani mai tarziu, sa fie sfintita piatra de temelie a noii biserici manastiresti, de catre Prea Sfintitul Justinian, Episcop al Maramuresului, praznuindu-se noul hram, functionand ca manastire de maici.
Constructia a fost realizata din lemn de stejar si piatra de rau, asemenea traditiei locale, specifica stilului maramuresan, ansamblul monahal, alcatuindu-se din:
- Biserica Manastirii Barsana, strajuita de aleii impresurate de flori, considerata, una dintre cele mai inalta intre bisericile de lemn, ale lumi, masurand in inaltime 57m;
- Altarul de vatra, reprezinta locul unde sunt oficiate Sfintele Liturghii;
- Aghiasmatarul, aflat in centru, este dispus cu patru guri de intrare, iar in mijloc, este amplasata o fantana;
- Staretia, este o cladire supraetajata, care cuprinde paraclisul, biblioteca si grupul de chilii;
- Casa Maicilor, cuprinde un grup de chilii, un depozit si o centrala termica; si Casa Duhovnicului, cuprinde mai multe incaperi;
- Turnul clopotnita, este alcatuit din doua incaperi, prima cuprinde carti si obiecte bisericesti, a doua dispune de o scara ce duce la clopote;
- Praznicarul cu trapeza, in cadrul caruia se serveste praznuirea hramului;
- Atelierul artistic,reprezinta adapostul oamenilor cu indeletniciri artistice si este alcatuit din mai multe incaperi;
- Poarta Maramuresana;
- Monumentul Funerar;
Troitele si Muzeul adapostit in incinta manastirii, expune colectii ale artei populare, icoane si obiecte bisericesti vechi. Mutata pe actualul amplasament, a fost pictata de mesterii zugravi maramureseni Hodor Toader din Viseu de Mijloc si Plohod Ion din Dragomiresti, in stil baroc. Pictura demisolului, este realizata in fresca si a fost zugravita de catre maestrul Ioan Botis. Manastirea Barsana este inclusa in lista Monumentelor Patrimoniului National UNESCO.