Manastirea Arbore

Manastirea Arbore, este o manastire de calugari, asezata in Localitatea Arbore, in Judetul Suceava, fiind construita in anul 1503 si purtand hramul Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul. Aceasta a fost ctitorita de catre Boierul Luca Arbore, la intrare, deasupra usii, aflandu-se o pisanie slavonica ce confirma acest lucru:
“Cu voia Tatalui si  cu ajutorul Fiului si cu savarsirea Sfantului Duh, in zilele binecinstitorului si iubitorului de Hristos Domn Io Stefan Voievod, din mila lui Dumnezeu Domn al Tarii Moldovei, pan Luca Arbure, parcalabul Sucevei, fiul batranului Arbure, parcalabul Neamtului, a binevoit cu bunavointa sa si cu inima curata si luminata si cu ajutorul lui Dumnezeu si cu ajutorul domnului sau, a inceput a zidi acest hram intru numele Taierii capului cinstitului si slavitului prooroc inaintemergator Ioan Botezatorul. Și s-a inceput in anul 7010 (anul 1503), luna aprilie 2 si s-a sfarsit in acelasi an, luna august 29″.

In anul 1523, din ordinul lui Stefanita Voda, ctitorul Luca aArbore, a fost ucis, mormantul acestuia aflandu-se in pronaosul manastirii. In 1541, la initiativa Anei, sora ctitorului, biserica capata o noua infatisare, fiind pictata atat la exterior, cat si la interior. Tablourile votive, deosebit de frumoase, infatiseaza deopotriva portrete ale familiei ctitorului, dar si ale mai multor sfinti. Picura interioara este reprezentata de sfinti, cum ar fi: Fecioara Maria sau Sfintii Imparati Constantin si Elena, considerati adevarati protectori ai Moldovei.

Pictura exterioara prezinta scene populare conturate, intr-un amestec viu de culori, frumos armonizate, dar si rugaciuni cum ar fi Rugaciunea Tuturor Sfintilor, Imnul Acatist sau Asediul Constantinopolului.

Manastirea a fost inzestrata cu obiecte valoroase de cult si scrieri religioase, datorate ctitorului Luca Arbore, cea mai cunoscuta fiind icoana pe lemn in care este infatisata scena Taierii Capului Sfantului Ioan Botezatorul. Manastirea a fost inclusa in Patrimoniul National UNESCO, in anul 1993.

Comentarii Facebook