Manastirea Agapia, se afla in satul si comuna cu acelasi nume din Judetul Neamt. Dateaza din anii 1641-1643, poarta hramul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavril, a fost ctitorita de catre Hatmanul Gavril si este o manastire de maici. Aceasta se poate lauda atat cu locul in care este amplasarii pitoresti, pe valea paraului Agapia, la culmile magurei, cat si cu numele, de origine greaca, unic de altfel intre manastirile noastre, si cu o insemnatate pe masura dragoste crestina.
Intaii ctitori domnesti, au fost Domnitorul Petru Schiopu si Doamna Ruxandra, in anul 1585, cativa ani mai tarziu, in jurul anului 1600, un grup de calugari, au construit mai in vale un mic asezamant religios, urmas al vechii bisericute si totodata, manastirea de astazi. Manastirea Agapia impreuna cu corpul de chilii si clopotnita, au fost Construite din caramida si piatra de granit, in vremurile domniei lui Vasile Lupu, cu cheltuiala fratelui sau, Hatmanul Gavril si a sotiei acestuia, avand ca acesta sa le servesca drept necropola domneasca.
Prima oara a functionat ca si manastire de calugari, insa in jurul anului 1803, este transformata in manastire de maici, de catre mitropolitul Veniamin Costache. Desi avea doar 18 ani, Nicolae Grigorescu, s-a ingrijit de pictura interioara zugravind-o in stilul sau monumental imbinand compozitiile murale cu lumina si realism, iar elemente artei romanesti impletindu-le cu cele reprezentative traditiei bizantine si a inconfundabilului stil neoclasic.
Sunt reprezentate scene cu chipurile mai multor sfinti, Sfantul Gheorghe, Maica cu Pruncul in brate si mai multi apostoli, printre care, Petru si Pavel, Ioan, sau Andrei. S-au pastrat aici adevarate colectii monumentale de arta dar si religioase, acestea cuprinzand carti bisericesti si manuscrise vechi.