Municipiul Constanta este resedinta Judetului cu acelasi nume. La nord se invecineaza cu orasul Navodari, la est cu Marea Neagra, la sud cu Eforie iar la vest, cu comuna Valu lui Traian. Municipiul Constanta detine cea mai veche atestare documentara, secolul. VII i. H. in dreptul Cazinoului era formata colonia greaca sub denumirea Tomis. Mai tarziu, sub cucerirea romanilor, capata numele de Constantiana. Dupa ce se construiesc portul si caile ferate Cernavoda-Constanta, in secolul XIX localitatea devine oras si se dezvolta tot mai mult.
Constanta este cel de-al doilea oras,(dupa Bucuresti) ca marime, din Romania, avand o populatie de peste 300.000 de locuitori. Constanta este impartita in cartiere, unele dintre ele neavand granite delimitate, statiunea Mamaia fiind o exceptie, ea este considerata prelungire a orasului.
Constanta este un oras modern, scaldat de istorie care starneste interesul oricui. Povestile, pline de farmec, ce stau la vatra orasului de astazi, sunt gata sa ti se dezvaluie cu fiecare pas, de la vestigiile romane la urmele orasului de demult Plaja se intinde de la Portul Tomis, pana la statiunea Mamaia, pe toata partea de est a orasului. Plaja din apropierea Portului Tomis si plaja falezei de nord, dispun de amenajari moderne si sunt preferatele turistilor de aici, cealalta plaja, care poarta denumirea 2 papuci, este formata dintr-un nisip pietros si nu este amenajata. Municipiul Constanta este plin de terase, restaurante si pub-uri, mai ales in zonele de interes turistic.
Puncte de atractie
Farul Genovez
Construit in jurul anului 1300, aflat pe faleza, in spatele statuii lui Mihai Eminescu, are o inaltime de aproximativ opt metri si o deosebita cupola din metal.
Portul Constanta
– Portul maritim permite accesul navelor cu o anumita capacitate;
– Portul fluvial permite accesul oricarui tip de nava fluviala,
– Portul turistic este punctul de reper al navelor cu pasageri;
Muzee
– Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie prezinta in expozitia sa, piese antice pline de istorie, care atesta locul vechiului oras Tomis.
– Muzeul Marii expune colectii de flora si fauna din Marea Neagra, dar si schite si harti din trecutul acesteia.
– Muzeul Portului Constanta prezinta traditiile si activitatile portuare din perioada anticului tomis si pana in prezent.
– Muzeul Marinei Romane are un statut national unic. Aici este expusa istoria marinei militare, de la inceput si pana in prezent. Expune diverse obiecte de valoare stiintifica si documentara, de la ancore, machete, instrumente de navigatie, pana la lucrari istoriografice.
– Muzeul de Sculptura Ion Jalea cuprinde numeroase lucrari de sculptura si grafica. Edificiul este construit in stil neoromanesc, si este declarat monument istoric.
Complexul Muzeal de Stiinte ale Naturii
Constituie principalul obiectiv in sfera stiintifica si culturala a Municipiului Constanta. Acesta este impartit in sase sectiuni:
– Acvariul este primul dintre sectiile complexului si cuprinde diverse specii de organisme acvatice, pesti, nevertebrate marine si dulcicole: specii de sturioni, arici de mare, etc.
– Delfinariul gazduieste trei specii de delfin printre care marsuinul si afalinul, si doua exemplare sud-americane de leu de mare. In bazinul acoperit sunt organizate diverse reprezentatii.
– Planetariul prezinta proiectia unui cer instelat pe o bolta artificiala, iar in cadrul acestuia este desfasurata o expozitie astronomica.
– Observatorul astronomic expune structura Universului prin prezenta planetelor. Se fac observatii de zi dar si de noapte cu diverse instrumente astronomice: telescopul cu oglinda,luneta binoculara etc.
– Microrezervatia dezvaluie o imagine a naturii printr-un complex exemplar al speciilor de mamifere,( caprioare, cerbi etc.) si pasari ( lebede, rate si gaste salbatice, pelicani, pauni, fazani etc.)
– Expozitia pasarilor exotice ofera posibilitatea de a admira diferite specii de pasari, din Asia, Africa, Australia etc. unele mai colorate decat altele. Cele mai cunoscute sunt: pasarea paradisului, cinteza zebra, sau papagalul nobil.
Teatre
Teatrul de stat Constanta este o institutie publica de cultura de mare insemnatate, acesta promoveaza cultura nationala clasica si contemporana.
Teatrul National de Opera si Balet Oleg Danovski sincronizeaza opera, baletul si orchestra, in spectacole de anvergura prin repertorii unice si prin artisti de seama.
Cazare
Cazarea se poate face in hotelurile din Constanta, care sunt in mare parte de trei si 4 patru stele dar si in cele din statiunea Mamaia.
Harta orasului