Joc interactiv – Raurile Romaniei

Mai jos gasiti un joc de identificare a raurilor pe harta. Acest joc este creat pentru a ajuta la dezvoltarea si testarea cunostintelor dumneavoastra despre asezarea raurilor in cadrul Romaniei.

Scopul jocului este de a muta numele raului in zona unde este reprezentat raul de harta. Daca numele este pozitionat in locul corect atunci dispare din lista de jos insa daca nu este corect asezat, acesta se va intoarce in lista.

Hidrografia Romaniei este strans legata de Marea Neagra, care colecteaza in totalitate apa curgatoare de pe teritoriul tarii. Elementele hidrografice continentale sunt: Dunarea, lacurile, raurile interiore si apele subterane.

Raurile interioare sunt grupate in bazine hidrogafie formate din rauri colectoare de dimensiuni medii, care se varsa direct sau indirect in Dunare.

Principalele bazine hidrografice sunt: Arges, Ialomita, Olt, Jiu, Mures, Crisurile, Somes, Prut, Siret, Tur, Tisa, Timis, Bega, etc.

Lacurile Romaniei au dimensiuni relativ mici si au forme foarte variate. Cele mai mari lacuri sunt reprezentate de sistemul lagunar Razim-Sinoe si cele artificiale de pe Dunare, Bistrita, Arges, etc.

Apele subterane reprezinta acumulari subterane formate din precipitatii sau infiltrari ale apei din rauri.Acestea au cea mai mare intindere in zonele de campie. In partea vestica a tarii intalnim si ape geotermale in anumite zone.

Dunarea poate fi considerata din multe puncte de vedere ca fiind principalul fluviu al Europei desi ocupa doar locul 2 ca lungime si ca debit, dupa Volga. Dunarea ocupa locul 40 in lume ca debit si locul 24 ca lungime.

In cursul sau Dunarea parcurge teritoriul a 6 tari europene si 4 capitale de stat, dupa care intalneste tara noastra la Bazias si dupa ce parcurge 1075 km, din care 354 km exclusiv pe teritoriu romanesc, ajunge la Marea Neagra, cu care se contopeste dar nu inainte de a da nastere deltei in sectorul aflat in aval de Patlageanca (unde se bifurca in bratele Tulcea si Chilia). In total Dunarea parcurge sau este tangenta cu teritoriul a 10 tari.

Cursul Dunarii poate fi impartit in 3 sectoare: cursul superior – pana in vecinatatea Vienei, cursul mijlociu – de la Viena pana la Bazias si cursul inferior – de la Bazias pana la Marea Neagra.

Cursul inferior poate fi de asemenea impartit in mai multe sectoare:
Bazias – Portile de Fier, cel mai important defileu din Europa,
Portile de Fier – Calarasi, cunoscut si ca Lunca Dunarii, caracterizat de o diferenta de nivel mica si latime mare,
Calarasi – Braila, cunoscut si ca Baltile Dunarii,
Braila – Marea Neagra, cunoscut si drept Dunarea maritima, care formeaza Delta Dunarii imediat dupa Tulcea.

Marea Neagra este o mare continentala legata de Oceanul Planetar prin stramtorile Bosfor si Dardanele. Relieful acesteia este impartit in 3 trepte: platforma continentala (0-200m), abruptul continental (200-2000m) si campia submarina (sub 2000m).

Comentarii Facebook