Bucuresti

Scurt istoric

Teritoriul Bucurestiului prezinta urme de locuire ce dateaza din paleolitic, fapt demonstrat prin descoperirile arhelogice din anumite zone (Pantelimon, Colentina e.t.c.). Descoperirile din zonele Fundeni, Herastrau, ce dateaza din epoca La Tène, atesta mai apoi locuirea acestui teritoriu de catre populatia geto-daca. O etapa imoprtanta in istoria romanilor, este reprezentata de perioada secolelor III-XIII, in care sunt datate si 17 vetre ale unor sate descoperite pe teritoriul actual al Bucurestiului, care conserva elemente de traditie geto-daco-romana.

Bucurestiul ca si oras, probabil dateaza din secolul XIV sau inceputul secolului XV deoarece atunci cand este mentionat pentru prima oara intr-un document (20 septembrie 1459), Bucurestiul devenise deja oras. In urmatoarele secole capitala Tarii Romanesti a fost la Bucuresti in afara  perioadelor cand a fost mutata la Targoviste din cauza ocuparii sale de catre Imperiul Otoman. Secolul XVII a reprezentat o perioada de dezvoltare a orasului odata cu inflorirea mestesugurilor si comertului. Cea mai mare dezvoltare a avul loc in timpul domniei lui Constantin Brancoveanu (1688-1714), care a cladit importante edificii istorice ca palatul de la Mogosoaia, spitalul Coltea, mai multe biserici si a amenajat actuala Calea Victoriei cu barne de lemn.

Bucurestiul a reprezentat in istoria sa un centru economic si cultural important. Aici a fost centrul desfasurarii revolutiei din 1821, condusa de Tudor Vladimirescu si a revolutiei din 1848. A reprezentat astfel un punct important in lupta pentru unirea principatelor. Din anul 1862 a devenit capitala Romaniei dupa unirea principatelor in anul 1859. Pe data de 9 mai 1877, aici a avut loc sesiunea extraordinara a Adunarii Deputatilor care a proclamat independenta de stat a Romaniei.

Asezare

Municipiul Bucuresti este asezat in partea sudica a tarii, in campia Bucurestiului care este un segment al campiei Vlasiei. Bucurestiul este inconjurat de catre judetul Ilfov care intra in subordinea sa administrativa. Partea de nord a judetului Ilfov este asezata in subunitatea Vlasiei numita Campia Snagovului.

Capitala Romaniei este asezata la intersectia dintre paralela de 44 grade 26 minute si 8 secunde latitudine nordica (44°.26′.08”) si meridianul de 26 grade 6 minute si 9 secunde longitudine estica (26°.06′.09”). Aceasta coordonata marcheaza kilometrul zero al Romaniei din punct de vedere cadastral; acesta este marcat de monumentul aflat in fata bisericii Sfantul Gheorghe. In urma evenimentelor din 1989 a mai aparut un kilometru zero al Romaniei (unul metaforic) in Piata Universitatii chiar in fata Teatrului National, care se afla la coordonatele de 44°.26′.08” latitudine nordica, 26°.06′.09” longitudine estica.

Relief

Relieful Bucurestiului prezinta o usoara inclinare pe directia N-V spre S-E astfel in partea nordica intalnim o altitudine aproximativa de 97m, in timp ce in partea sudica altitudinea scade pana la 76m. Relieful este puternic influentat de vaile raurilor Dambovita si Colentina care au adancimi de pana la 20 de metri astfel altitudinea pe cuprinsul lor poate sa scada sub 60 de metri. Latimea vaii Dambovttei in zona capitalei oscileaza intre 300 si 2000 de metri in timp ce valea Colentinei ajunge pana la 1500 de metri. In campia Snagov intalnim altitudini putin mai mari decat in cea a Bucurestiului dar cu aceiasi inclinare caracteristica de altfel si campiei Romane. Altitudinile ajung pana la 116 metri in partea nord-vestica a campiei.

Hidrografie

Bucurestiul este traversat desigur de catre raul Dambovita pe aceiasi directie cu inclinarea reliefului. Dambovita are o lungime de aproximativ 20 de km pe teritoriul capitalei. Celalalt rau care il intalnim pe teritoriul Bucurestiului este Colentina impreuna cu salba sa de lacuri in zona nordica a capitalei. Restul judetului Ilfov este traversat de urmatoarele rauri: Ialomita (N), Cociovalistea, Vlasia e.t.c. Zona Bucurestiului prezinta multe lacuri atat naturale cum este lacul Snagov dar si o sumedenie de lacuri antropice cum sunt cele create pe Colentina si Cociovalistea.

Evolutia Populatiei

[visualizer id=”463″]

Galerie imagini

Ateneul_RomanBiblioteca_NationalaCismigiu_img_1Intercontinental

Harta

Comentarii Facebook