Cetatea de scaun, se afla in partea de est a orasului Sucevei, pe platoul luncii Sucevei. Alcatuirea cetatii au constituit-o fortul Musatin, incinta exterioara, santul de protectie si aparare, dar si zidul de contra escapada. Aceasta a fost ridicata de catre Domnitorul Petru Musat la sfarsitul secolului al XIV-lea, fortificata mai apoi de Voievodul Stefan Cel Mare, urmand sa fie distrusa, doua secole mai tarziu, de catre Dumitrascu Cantacuzino.
Cetatea a mai avut parte de lucrari restauratoare, realizate de catre urmasii lui Stefan Cel Mare, Bogdan al III-lea si Voda Stefanita, insa acestea nu au avut stabilitate mult timp, cativa ani mai tarziu, in 1588, otomanii navalesc Moldova, dorind ocuparea acesteia, pradeaza cetatea, Domnitorul Petru Rares adapostindu-se in Transilvania, apoi tronul fiind ocupat de un alt urmas al lui Stefan Cel Mare, Stefan Lacusta, ce a domnit vreme de doi ani, fiind ucis de insusi boierii moldoveni, iar cetatea fiind asediata.
Adus pe tron de catre turci, Alexandru Lapusneanu, obligat fiind, darama cetatile, lipsind tara de aparare. Dupa anul 1595, Ieremia Movila se ingrijeste de aceasta, urmat de Domnitorul Vasile Lupu, urmand sa fie cuprinsa de trupele polone si sa se prabuseasca in urma unui cutremur in anul 1684. Alte lucrari si reparatii, s-au mai intreprins dupa anul 1961, dar si in 2004, cu ajutorul statului.