Cetatea Sighisoara, reprezinta nucleul istoric si medieval al Municipiului Sighisoara, incadrat judetului Mures. Aceasta a fost ridicata de catre colonistii sasi in sec. al XII-lea. Inconjurata de ziduri inalte, cetatea adapostea mai multe turnuri ce purtau nume ale indeletnicirilor mestesugaresti, functionand ca atare (turnul macelarilor, cojocarilor, tesatorilor, croitorilor, aurarilor, cositorilor, tabacarilor, fierarilor, drogarilor, cizmarilor etc.), exceptie facand turnul cu ceas, cu o impresionanta inaltime de 64 m, ce constituia poarta de intrare, fiind admirate astazi doar noua dintre acestea.
Turnurile in sine constituiau puncte de aparare si aveau locuri special pentru artilerie. Casele din incinta cetatii, intr-un numar foarte mare, ridicate intr-o arhitectura boltita, cu elemente semicilindrice si ancadramente de piatra, ce aduc referire la goticul venetian.
Cetatea a suferit modificari incepand cu secolul al XIX-lea, arhitectura medievala fiind afectata, insa aceasta s-a pastrat si a ramas la fel de frumoasa. In anul 1999, Cetatea Sighisoara a intrat in Patrimoniul National si Cultural UNESCO.