Cetatea Rupea

Cetatea Rupea, se afla in orasul Rupea, in Judetul Brasov, si face parte din ansamblul fortificatiilor Transilvanene, asezata pe varful dealului Colhom, reprezinta un fost asezamant dacic si totodata un vechi vestigiu arheologic, ce purta numele Rumidava, urmand ca mai apoi sa fie ocupata de catre romani, iar denumirea sa sa se schimbe in Rupes, care face referire la dealul stancos pe care este asezata, de unde si forma actuala a numelui.

Aceasta era alcatuita din trei cetati: Cetatea de Sus, fiind cea mai veche, construita pe ruinele dacice, construita intre secolele X-XIII, cuprindea cateva incaperi, turnuri, dar si o fantana; Cetatea De Mijloc, construita in secolul al XV-lea, cuprindea turnuri, o curte interioara, dar si o capela; si Cetatea de Jos, construita in secolul al XVIII-lea. 

Cu trecerea timpului cetatea a avut de suferit din cauza eroziunii, ramanand azi doar ruinele. Desi foarte iubita, cetatea spiralata, a fost de-a lungul vremii, atacata, jefuita, parasita, asediata, incercandu-se restaurarea acesteia in anul 1954, dupa care a fost abandonata.

Comentarii Facebook