Cetatea Rasnov

Cetatea Rasnov este asezata pe un deal cu aspect stancos, imbratisata de paduri si putand fi accesata din partea estica. Aceasts cetate se afla in orasul Rasnov, judetul Brasov. Monumentul istoric, denumit si Cetatea Taraneasca a Rasnovului, dateaza din anul 1335.

Aceasta a fost ridicata de catre localnicii vremii pentru adapost si aparare impotriva aprigilor vrajmasi. Inconjurata de un zid fortificat, dublat pe alocuri, curtea interioara adapostea casute, o scoala, dar si o fantana, despre care se povesteste ca ar fi fost de niste prizonieri turci, carora li se promisesera eliberarea, in urma savarsirii constructiei. Invaluita de frumusetea locului si de misterul ce pluteste deasupra ruinelor, cetatea este bine pastrata si este considerata una dintre cele mai frumoase si mai deosebite cetati, cu care se mandreste Tara noastra.

Brasovul era considerat cel mai mare centru economic Transilvanean, iar incepand cu secolul al XIV-lea, Rasnovul este numit cel de-al doilea targ al Barsei, mestesugarii vremii ajungand foarte cunoscuti datorita priceperii si indeletnicirii de care dadeau dovada, ocupand pietele targurilor Tarii Romanesti si primesc dupa vizita Regelui Sigismud, in anul 1427, dreptul de organizare a targurilor.

Stilul arhitectonic, este unul simplu, piatra si caramida fiind materialele de baza, la acoperamantul turnurilor si zidurilor, folosindu-se tigla, forma  zidurilor, avand un aspect neregulat, usor dantelat, mai ales datorita terenului denivelat. S-au pastrat obiecte vechi, mobilier de epoca, armuri, masa de tortura, jugul, precum si documente medievale de mare importanta.

Comentarii Facebook