Cetatea Oradea, se afla in municipiul Oradea, judetul Bihor. Aceasta a fost ridicata in secolul XI, de catre Regele Ladislau, doua secole mai tarziu, aceata a fost distrusa de atacul mongolilor. Lucrarile de restructurare incep insa in secolul urmator, cand aceasta capata o forma heptagonala, cu turnuri de protectie, urmand a fi construit si un palat episcopal, iar mai apoi o catedrala, ambele de mari dimensiuni, cu o arhitectura gotica. In anul 1557, avea loc recucerirea habsburgica, episcopia desfiintandu-se, fiind exilata in Ungaria, de asemenea catedrala si mormantul regelui Ladislau sunt distruse, in anul 1565.
Incepand cu anul 1569 mai marii Transilvaneni, incep lucrarile de restaurare, aspectul cetatii conturandu-se intr-un pentagon. In anul 1598, in lupta cu turcii, Mihai Viteazu, sprijina cetatea, trimitand mai multe detasamente, printre care si un tun, ce ramane la cetate. Atacurile asupra cetatii nu au incetat, iar in anul 1660, otomanii o cuceresc si constituindu-si aici loc de pasalac, urmand ca patru ani mai tarziu, Ladislau Rackozi, sa atace cetatea, insa fara succes, acesta fiind ucis.
De-a lungul vremii cetatea gazduieste mai multe activitati cu rol militar, scoala de jandarmi, lagar de tranzit, etc. Intre anii 1775-1777, se fac ultimele lucrari restauratoare.