Cetatea Fagarasului, se afla in centrul orasului cu acelasi nume si este alcatuita dintr-un castel cu turnuri si cu o incinta fortificata, imprejmuita de ziduri groase in care au fost incastrate guri de tragere. Ridicarea cetatii a luat amploare in secolul XI, luand forma o constructie simpla din lemn, impresurata de santuri adanc sapate, doua secole mai tarziu fiind asediata, urmand ca dupa anul 1528, Voievodul Transilvaniei Stefan Mailat, sa transforme cetatea cu statut militar, intr-un castel fortificat, urmat de o anexa si un turn prin care se facea intrarea in incinta cetatii.
In secolul al XVII-lea, fortareata se bucura de o perioada infloritoare, Gabriel Bethlen dand o noua fata arhitecturii, datorita influentelor italiene din perioada Renasterii, iar Gheorghe Rackozi, consolidand zidurile si construind cladirea de garda, insa un secol mai tarziu, aceasta este ocupata de austrieci, servind drept adapost garnizoanelor militare.
In interiorul cetatii existau si temnite. Aici se afla un instrument de proportii numit Fecioara de Fier, reprezentat printr-o cusca masiva de vier, pe dinauntru fiind plina cu ace ascutite de forma unor cuie de mari dimensiuni, menite sa strapunga trupul celui ce ar fi fost inchis aici. Denumirea de fecioara provenea de la o icoana mica in care era pictata Fecioara Maria, atasata custii, pentru dreptul celor condamnati, la o ultima rugaciune.
Dupa anul 1948, regimul comunist atribuie cetatii rol de inchisoare, pana in anul 1960.